Home InfoHronika Izabran novi UO Želvoza, štrajk se nastavlja

Izabran novi UO Želvoza, štrajk se nastavlja

redakcija

Na vanrednoj sednici Skupštine akcionara Fabrike železničkih vozila “Želvoza” danas su izabrani novi članovi Upravnog (UO) i Nadzornog odbora, dok će novi direktor biti imenovan najverovatnije sledeće sedmice.

Članovi novog UO “Želvoza” su predstavnici “Železnica Srbije”, Dragan Grujić i Branislav Petrović, nekadašnji radnik ovog javnog preduzeća Srđan Stepanović, advokat iz Smedereva Branko Kojić, a male akcionare predstavljaće Slavoljub Trifunović, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici i jedan od štrajkačkih lidera.
Država, kao većinski vlasnik predlaže četiri člana, a akcionari jednog člana UO.
Upravni odbor će naknadno imenovati generalnog direktora. 

Generalni štrajk u “Želvozu”, započet 28. februara, još uvek traje, iako je u međuvremenu raskinut ugovor o privatizaciji sa većinskim vlasnikom. Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. ugovor o prodaji smederevskog “Želvoza” rumunskom konzorcijumu Grampet i Remar za 1,15 miliona evra.Krajem aprila ove godine Agencija za privatizaciju poništila je privatizaciju, ali osim vraćanja radnika na posao kojima je bio otkazan ugovor o radu, nijedan od štrajkačkih zahteva do danas nije rešen.

Agencija za privatizaciju Republike Srbije u međuvremenu je imenovala za privremenog zastupnika kapitala Dragana Stankovića iz Smederevske Palanke, po čijem nalogu se “skenira” kompletna situacija u fabrici. Sredinom maja je bio najavljivan početak pregovora sa privremenim zastupnikom kapitala u vezi sa predloženim Sporazumom o prekidu štrajka, ali dokument do danas nije potpisan.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!