Home Recepti Njujorški kolač od sira

Njujorški kolač od sira

redakcija

Sastojci:

*šolja = 240ml
Cheesecake:
80g integralnog keksa
60g putera, sobne temperature + ekstra za podmazivanje kalupa
1 kašika šećera
prstohvat soli
700g krem sira
1 šolja šećera u prahu
1/4 šolje brašna
1/2 šolje pavlake
1 kašika ekstrakta vanile
3 jaja

Preliv:
400g malina
400ml vode
180g smeđeg šećera
1 štap cimeta
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:
Zagrejati rernu na 175 stepeni. Kalup sa pomerljivim dnom prečnika 25cm premazati puterom i dno obložiti papirom za pečenje. Kalup spolja obložiti sa nekoliko slojeva aluminijumske folije. Izmrviti keksiće u električnoj seckalici pa dodati puter, šećer i prstohvat soli. Dobijenu smesu staviti u pripremljen kalup pa prstima ravnomerno razvući po celom kalupu i staviti u friz na 10 minuta. Zatim, kalup staviti u rernu, peći 15 minuta, pa izvaditi iz rerne i poptpuno ohladiti.
U međuvremenu, mikserom na srednjoj brzini mutiti krem sir dok ne postane vazdušast, 3-4 minuta.
U odvojenoj posudi pmešati brašno i šećer. Mešavinu postepeno dodavati siru sve vreme muteći na slaboj brzini. Zatim dodati pavlaku i vanilu i mutiti dok ne postane glatko. Zatim, jaja dodati jedno po jedno i mutiti tek da se sjedini, ne više od toga. Uliti mešavinu u kalup pa kalup staviti na veiki dublji pleh. U veliki pleh uliti vrelu vodu toliko da dođe do polovine ivice kalupa.

Pravljenje cheese cake

Peći 45 minuta pa smanjiti temperaturu na 160 stepeni. Peći još 30 minuta pa isključiti rernu i odškrinuti vrata. Kolač treba da odstoji u isključenoj rerni sa odškrinutim vratima barem 1 sat. Posle toga ga ohladite nekoliko sati u frižideru ili ostavite preko noći u frižideru pre služenja. 
Obavezno je da kolač ne vadite iz kalupa dok se ne ohladi bar 80%. Ali, kada budete skidali kalup, nožem odvojite ivice kolača od ivice kalupa.

Preliv:

vodu, šećer, cimet i vanilu stavite zajedno u šerpu, kuvajte da provri, pa uz povremeno mešanje kuvajte još 10-ak minuta. Dodajte maline i kuvajte 15-20 minuta uz povremeno mešanje pa sklonite sa vatre i
ostavite da se hladi do služenja.

Prijatno!
http://www.milinkuvar.com/

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!