Home InfoHronika Zbog mita od 300 do 500 evra 32 krivične prijave protiv lekara

Zbog mita od 300 do 500 evra 32 krivične prijave protiv lekara

by redakcija

Republičkom javnom tužilaštvu biće podnete 32 krivične prijave protiv lekara, mahom zbog mita, ali i zbog neregularnosti prilikom zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama. Ovo je rezultat prvih mesec dana rada SMS servisa za prijavu korupcije u zdravstvu, kojem je do sada stiglo 439 prijava.

Najviše prijava stiglo je iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Leskovca, Niša, Smedereva, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice.

– Prijave su anonimne i odnose se na pojedine lekare, a kada je u pitanju problem sa zapošljavanjem, na pojedine ljude iz menadžmenta zdravstvenih ustanova. Zanimljiv je podatak da su traženi iznosi mita od 300 do 500 evra – kaže Predrag Stojičić iz organizacije “Srbija u pokretu” koja je pokrenula SMS servis.

Od ukupnog broja prijava koje su pristigle SMS servisu za prijavu korupcije u zdravstvu (061/2444-424), opravdano je 219. Od tog broja nešto više od polovine spada u kategoriju korupcije, oko 15,9 odsto u povredu prava pacijenata a 22,8 odsto odnosi se na organizaciju rada zdravstvene službe.

SMS servis je građanima dostupan 24 časa sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva obučeni aktivisti odgovoraju u pisanoj formi, SMS-om ili usmeno (telefon).

Osim na SMS servis, građani korupciju mogu da prijave i na sajtu www.kakavjedoktor.org.

G. Ledošević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!