Home ZanimljivostiTehnologija Na internetu više botova, nego ljudi

Na internetu više botova, nego ljudi

redakcija

Dok vi čitate ovaj tekst, na istoj strani je i ogroman broj “neljudskih” čitalaca.

 

Prema studiji koju je sproveo servis za bezbednost na internetu Incapsula, ljudi učestvuju u svega 38,5 odsto ukupnog internet saobraćaja. Drugim rečima, 61,5 odsto ili gotovo dve trećine svih internet poseta čine internet botovi, što je naziv za širok spektar softverskih aplikacija koje ulaze na stranice u ime svog vlasnika – čoveka.  

Nešto više od polovine “neljudskog” saobraćaja pripisuje se pretraživačima i drugim “dobrim botovima”, koji između ostalog, ljudima olakšavaju korišćenje interneta. 

Incapsula pripisuje preostalih 30,5 odsto takvog saobraćaja “lošim botovima”, koji su zapravo spam komentari i linkovi, kao i mehanizmi za krađu podataka i distribuciju virusa. 

Jedan takav bot “inficira” PC da stvara lažne preglede na stranama, a zatim te podatke koristi u prodaji oglasnog prostora. 

Taj softver je tako sofisticiran, da ima sopstveni antivirusni mehanizam koji može pronaći i uništiti suparničke “napadače”. 

Na osnovu podataka prikupljenih u poslednjih 90 dana na 20.000 sajtova, Incapsula je registrovala 1,45 milijardi bot poseta u sklopu saobraćaja iz 249 zemlje. 

Prema dr Janu Braunu iz Centra za bezbednost Oksford univerziteta, podacima treba pristupati sa dozom skepticizma, jer korisnici Incapsule “možda i nisu reprezentativni na širem polju interneta”.

Izvor: HUFFINGTON POST

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!