Home Zanimljivosti Ljudski vek će u budućnosti trajati i do 500 godina?

Ljudski vek će u budućnosti trajati i do 500 godina?

redakcija

Ljudi će možda u budućnosti moći da žive i do 500 godina, ako nauka uspe da primeni život dugovečnih crva na čoveka, kažu stručnjaci.

 

Američki istraživači su ispitivali dva genetska puta kod malih laboratorijskih crva Caenorhabditis elegans i uspeli da produže njihov život. 

Ovo istraživanje otvara mogućnost da će se starost “lečiti” genetskim intervencijama, kažu oni. 

“Reč je o gotovo petostrukom produžetku životnog veka”, kaže vođa studije dr Pankadž Kapahi sa Bak instituta za proučavanje starenja u Kaliforniji. 

“Dve mutacije izazvale su pozitivnu reakciju specifičnih tkiva i produžila im životni vek, tako da su crvi dočekali starost koja je ekvivalent 400 do 500 ljudskih godina”. 

Iako bi mogle proći decenije istraživanja kako bi se ta otkrića primenila na ljudima, studija daje nadu da će buduće terapije ipak biti efikasne. 

„Nekada su istraživači koji su proučavali kancere bili fokusirani samo na mutacije na određenim genima, dok nije postalo očigledno da su izazivač bolesti različite mutacije na čitavoj klasi gena. Isto važi i za starenje“, kaže Kapahi. 

C. elegans je prva životinja čiji je kompletan genom mapiran, pa se koristi u raznim studijama o starenju. 

Novo istraživanje objavljeno u žurnalu Cell Reports predstavlja blokiranje ključnih molekula koje utiču na aktivnost insulina i takozvane TOR putanje signala. 

U planu je da se isti efekti ispitaju na miševima. 

“Ideja je da se miševi genetički tretiraju tako da suzbijaju signale insulina, a zatim dobijaju lek rapamicin, koji je poznat po suzbijanju putanje TOR”, kaže Kapahi.

Izvor: HUFFINGTON POST

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!