Home Info Lek za nezaposlenost

Lek za nezaposlenost

redakcija

 

Lokalna samouprava ponudila je investitorima oslobađanje plaćanja dela poreza, taksi za građevinsko zemljište i priključka na infrastrukturnu mrežu, u zavisnosti od visine ulaganja. Jedan od uslova je i da većina novozaposlenih budu Smederevci.
 
Odlazak „Ju-Es stila“ i privremeno zaustavljanje čeličane, te propali aranžman za gradnju rafinerije nafte, uz kolaps u remonteru železničkih vozila i izgubljenih 10.000 radnih mesta u privredi tokom poslednje decenije, doveli su Smederevo na rub ekonomske i privredne propasti. U nastojanju da spase grad, lokalna samouprava ponudila je posebne pogodnosti za korisnike Slobodne zone. 
 
Tako se sva proizvodna preduzeća koja uposle 50 i više radnika, od kojih je najmanje 90 odsto iz Smedereva, oslobađaju naknada za izdavanje dokumentacije, komunalnih taksi, polovine naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i više obaveza za priključenje na vodovodnu mrežu.
Ove firme biće oslobođene i poreza na imovinu u iznosu od 30 odsto – ako je nova investicija skuplja od 20 miliona dinara. Ukoliko su ulaganja veća od 50 miliona dinara, umanjenje će iznositi čak polovinu obaveze!
 
Preduzeća u Slobodnoj zoni koja za stalno uposle 20 i više radnika biće oslobođena plaćanja naknade za komunalne takse i za korišćenje građevinskog zemljišta…
 
– Želimo da podstaknemo investicije, kako bismo smanjili stopu nezaposlenosti. Gubici lokalnih prihoda po osnovu ovih umanjenja bili bi manji od prihoda koje bi ostvarili od poreza na zarade novozaposlenih radnika – kaže Prvoslav Nedeljković, pomoćnik gradonačelnika zadužen za privredu, investicije i razvoj, otkrivajući da već ima investitora zainteresovanih za ovaj „paket“ mera koji je oročen na period od pet godina.
 
MOGUĆNOSTI
Slobodna zona u Smederevu zauzima prostor od stotinu hektara i pruža mogućnost i za grinfild, i za braunfild investicije, a želi da privuče klijente koji su izvozno-uvozno orijentisani, za čiju proizvodnju su potrebni uvozni materijali, te kompanije koje pretežno od uvoznih komponenti sklapaju gotove proizvode, namenjene izvozu ili domaćem tržištu, odnosno firme koje traže distributivne centre u regionu.
 
J. Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!