Home Info Ledena lavina na Dunavu

Ledena lavina na Dunavu

redakcija

Uništena marina kod zemunske Kapetanije. Otkačilo se više od stotinu plovila koja plutaju Dunavom, kao i jedan brod-restoran. Zbog leda otkačilo se i šest barži koje plove ka Smederevu. Veliki nanosi snega još stvaraju probleme u Sjenici, Priboju, Novoj Varoši i Crnoj Travi.

Marina na Dunavu kod zemunske Kapetanije praktično više ne postoji. Otkačilo se više od stotinu plovila koje plove Dunavom, put Smedereva, kao i jedan brod-restoran. Otkačilo se i šest barži, koje su se prvobitno zaustavile kod Pančevačkog mosta, a onda krenule ka Smederevu.

Kod Zemunskog keja potonuo je i jedan brod-restoran, prenosi Tanjug. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Žugić Vuksanović rekla je Tanjugu da je poziv stigao u 15.43 sati, a patrola rečne policije upućena je na lice mesta.

"Na brodu koji je potonuo srećom nije bilo ljudi, dok nema saznanja da li je bilo nekoga na brodu-restoranu "Alekasndar", koji plovi Dunavom", rekla je Žugić Vuksanović.

Informaciju da se otkačio brod-restoran "Aleksandar" potvrdio je i načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

U kasnim popodnevnim satim počeo je da se topi i pomera led na Dunavu kod Zemuna, zbog čega su oštećena brojna plovila privezana uz obalu.

Led je poneo oko dvadesetak čamaca i drugih vrsta plovila nizvodno i "naslagao" ih jedne preko drugih duž obale, a među njima ima i oštećenih.

Pripadnici policije rekli su na licu mesta da nema povređenih među vlasnicima čamaca, iako neki pokušavaju da dopru do svojih ledom okovanih plovila i da ih odblokiraju.

 

Marina "Nautek", koja se nalazi kod Zemunskog keja, udarila je u marinu "Bond" nošena ledom i tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem.

Tokom popodneva, otkačilo se i šest barži nedaleko od Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović, zbog čega je, nakratko, za saobraćaj bio zatvoren Pančevački most.

Uprkos porastu temperature za sada ne postoji opasnost od izlivanja većih reka zbog topljenja snega. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se poplave ne očekuju duž velikih reka, ali se ne mogu isključiti eventualne bujične poplave manjih reka. 

Prema njegovim rečima, povoljna okolnost je što je krajem prošle godine bila velika suša, tako da su vodostaji na rekama danas na oko 20 do 30 odsto prosečnog kapaciteta za ovo doba godine.

 

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!