Home Info Dunav kod Smedereva i dalje pod ledom

Dunav kod Smedereva i dalje pod ledom

by redakcija

Dunav kod Smedereva potpuno je prekiven ledom koji još uvek miruje. Moguće je da led na ovom toku Dunava krene večeras ili sutra.

Situacija na Dunavu kod Smedereva je nepromenjena, jer led za sada miruje. Površina vode je zaleđena, i tako je sve do iznad Grocke.

Tri broda iz Nemačke, Mađarske i Ukrajine usidreni su u samoj smederevskoj luci i njima ne preti opasnost od leda, dok su dve barže Jugoslovenskog rečnog brodarstva na tri stotine metara od obale potpuno okovane ledom i njima preti opasnost da ih led pokrene i ponese preme mostu koji povezuje Smederevo i Kovin. Barže su pune mazuta i benzina.

Hranislav Mirković šef lučke kapetanije Smederevo kaže da su svi zapovednici brodova na dužnosti.

Splavovi restorani i manja plovila takođe su se našli u nezavidnom položaju i vlasnici pokušavaju da ih oslobode od leda i približe obali kako ne bi doživeli sudbinu zemunske marine.

Temperature iznad nule otopile su sneg sa ledenih santi koje na sredini reke imaju debljinu dvadesetak santimetara. U priobalju sante su se gomilale i na nekim mestima njihova debljina je i preko pola metra, što će dodatno otežati situaciju za sva plovila koja su zarobljena ledom.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!