Home InfoŠkolstvo Konferencija za novinare: Najavljen protest podrške suspendovanom profesoru u Smederevu

Konferencija za novinare: Najavljen protest podrške suspendovanom profesoru u Smederevu

by Redakcija

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost ŠU Požarevac i Sindikat obrazovanja Srbije grada Smedereva najavIli su štrajk upozorenja u znak  podrške profesoru Tehničko-tehnološke i poljoprivredne škole  „Despot Đurađ“ Radosavu Pantiću koji je suspendovan posle incidenta sa učenikom zbog mobilnog telefona.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, protest će se održati 23.marta 2023. u 11.55 časova na Fontani u Smederevu pod sloganom „Stop nasilju nad prosvetnim radnicima na radnom mestu!“

Jasminka Marić predsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost za Školsku upravu Požarevac na konferenciji za medije pričala je o lošoj zakonskoj regulative i sve prisutnijem nasilju u školama u Srbiji.

“Mi branimo svetinju obrazovanja, a oni teraju prosvetne radnike iz obrazovanja. Ubi nas ruka ponavljača, i školskih i moralnih i životnih. Mi smo ti koji nosimo luču nauke, obrazovanja i kulture, a oni bi svako svetlo u nama da ugase, da nas nema. Da li zna Vlada Srbije, da li zna gospodin Ružić da mu svaki dan nedostaje po nekoliko desetina profesora matematike, informatike, hemije i fizike. Ostaće ti, Ružiću moj, prazne učinioce  jer neće imati ko da radi. Otvaraj radna mesta, stvaraj bolje uslove za nas koji ostajemo u obrazovanju ili ćemo morati da zatvaramo škole“, rekla je Marićeva.

“Mi danas želimo da kažemo da nismo zaboravili ni profesorku u Trsteniku kojoj je učenik izmakao stolicu, ni školu u Sremskoj Mitrovici gde je učenik tupim predmetom udario direktora škole, ni nastvanicu matematike u Vladičinom Hanu koja je dobila prelom kuka zbog jedinice iz matematike, ni kolegu iz Vranjske banje koga su bejzbol palicama tukli na sred časa, ni kolegu iz Sombora na kojeg su roditelji nasrnuli na završnom ispitu iz hemije, ni na kolegu iz Smedereva koji je sa učenikom otimao za telefon na času. A zašto nastavnici ćute?  Pa zato što je to za dobrobit deteta, tako kaže naš ministar. E, pa došlo je vreme da progovorimo, da zahtevamo da se pooštri zakonska regulativa i kaznena politika za sve koji vrše bilo kakav vid nasilja. Prosvetni radici se plaše da govore jer onda odlaze na lomaču, na stub srama. Jesmo zastrašeni i jako uplašeni. Administracija koja nam se nameće, jer je važno da sve bude u računaru, svaki izveštaj, zapisnik, izjava, dovela je do toga da nemamo vremena da se posvetimo kako treba deci u učionici“, smatra predsednica sindikata “ Nezavisnost”.

 

Aleksamdra Ljubisavljević, književnica i profesorka srpskog jezika i književnosti i  školi „Despot Đurađ“ je pročitala saopštenje u ime kolektiva.

“Zakonska procedura je u toku i mi se u to ne mešamo. Ali možemo da se mešamo i da kažemo da pružamo punu  materijalni i moralnu podšku kolegi Radosavu Pantiću koji je žrtva obrazovnog sistema koji se okrenuo protiv nosioca obrazovnog sistema, protiv prosvetnih radnika. Želimo da naglasimo da sutra svako od nas može biti Panta. Dosta smo ćutali i nalazili opravdanja ili prihavatali nametnuta objašnjenja, ali verujem da naša ćutnja nije iskrena. Sigurna sam da većina ima želju da se oglasi i uzvikne  da je bilo dosta! Žalosno je što čekamo da nam izmiču sotlicu, vuku za ruku i nos, viču i nasrću na nas, da nam se časovi pretvaraju u rijaiti programe dok ostali snimaju i navijaju kao na nekoj utakmici. Nemamo više kud! Doterali su “cara do duvara” a nas do table! Kolega je dugo trpeo ovakvo ponašanje što je reuzultiralo reakcijom o kojoj javnost može suditi samo na osnovu snimka, ali  postoji pozadina koja se sada istražuje.  Pozivamo sve građane, kolege, roditelje, naše učenike, ljude čista srca i zdravog razuma da nam se pridruže da zajedno kažemo – Sada je tačno 5 do 12, bilo je dosta, svako od nas može biti Panta“, kazala je profesorka Ljubisavljević.

 

Podsetimo, profesor je oduzeo mobilni telefon učeniku koji ga je, uprkos opomenama, koristio na času, nakon čega je učenik ušao u fizički sukob sa nastavnikom u nameri da vrati telefon. Na snimku koji kruži interentom se vidi kako se guraju, I kako nastavnik napušta učioniu. Saznajemo da ga je učenik pre ovoga vređao profesora i odbijao da preda telefon.

Profesor je supednovan s posla dva dana nakon incidenta, 3.marta  i protiv njega škola  vodi disciplinski postupak.

Za sada još uvek nije izrečena kazna učeniku koji je zbog odzetog telefona sukobio sa nstavnikom, kao ni i učeniku koji je incident snimao mobilnim telefonom a snimak prosledio na društvene mreže. Postupak protiv đaka je I dalje u toku.

 

Sramota! Učenik fizički nasrnuo na profesora jer mu je uzeo mobilni?!

 

Slične vesti

1 comment

Rada 16.03.2023 - 13:19

Da li je ovaj protest nastavnika politicki motivisan?!Ko u pozadini stoji,pod cijom su kontrolom sindikalci prosvete u Smederevu,u kojim su strankama proverite, i ko od lokalnih polirticara ima najveci uticaj na smederevsku prosvetu?!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!