Home InfoNaše priče Kafana i hotel „Takovo“- Staro Smederevo kroz crteže i priče

Kafana i hotel „Takovo“- Staro Smederevo kroz crteže i priče

by redakcija1

Na samom uglu ulica Despota Đurđa i Nušićeve i danas nalazi se zgrada, koju je 1934. godine sagradio Milivoje Stošić Šojka za svoju kafanu i hotel, pod imenom „Takovo“.

Po pričama naslednika zgradu je pravio po uzoru zgradu hotela „Ninić“.  U ovom poslu aktivno mu je pomagala njegova supruga Bosa, sa kojom je izrodio ćerku i dvojicu sinova : Radmilu, Mladena i Kostu.  Ćerka Radmila kao hedikepirana, nije bila udavana i nije imala dece, dok je sin Mladen bio oženjen i imao je tri sina: Kostu, Nenada i Petra.

Blizina Dunava i Pristaništa, dolazak i pristajanje raznih teretnih i putničkih brodova, činila je da on dobro radi i posluje. Sobe hotela „Takovo“ u spratnom delu zgrade, bile su kvalitetno opremljene i gotovo uvek pune gostiju, jer je on bio na prometnom mestu, pa je stoga bio i vrlo popularan. Kako se kafana „Takovo“ nalazila preko puta Keja na Dunavu, bila je često svratište starih smederevskih ribara.

Neposredno posle Drugog svetskog rata zgrada je 1946. godine, nacionalizovana u prvom krugu i predata je Gradskom odboru na upravljanje i korišćenje. Jedan manji deo zgrade ostavljen Milivoju Stošiću Šojki da sa svojom porodicom stanuje i živi u njoj. Izkaz o ovoj kultnoj zgradi dao je i Radomir Panić Panja, čiji je otac Kosta bio kum Milivoju Šojki i dao svoje ime njegovom sinu.

Zanimljivo je i to šta je sve bilo u prizemlju ove zgrade Milivoja Stošića Šojke. Već 1946. godine ovde je uspostavljen Internat Metalurške industrijske škole učenika Železare. U 50-tim godinama tu je bila smeštena prva Služba za Državno socijalno osiguranje.  Tokom 60-tih godina prošlog veka tu se nalazio i prvi Omladinski dom. Nakon osnivanja Mesnih zajednica 1964.godine, ovde je smeštena MZ Donji grad. Braća Radojević su ovde osnovali prvu diskoteku WAD 1970.godine. Od 2010. ovde se nalazila i radila Turistička Organizacija Smedereva.

 

Autor:Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

Slične vesti

2 comments

Slavica 17.06.2021 - 01:50

Nekada su gradjevine bile toliko lepe da i danas ovako „oronule“ ostavljaju bez daha. Opstine bi trebalo da ih odrzavaju bolje

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 17.06.2021 - 10:40

Dragi moji Smederevci, jel vidite šta su nam lepo ostavili Šojka i Žilic? Ja sam im se pridružo ovom primerenom pričom. Tako smo mi dali svoj doprinos očuvanju Smederevske baštine, pa uradite i vi nešto. Inače, ovaj crtež Šojkine kafane vratio me je 61 godinu unazad. U to vreme Šojkina kafana je bila zvanični Omladinski dom u kome je Smederevaka omladina imala mnoge aktivnosti. Godine 1960. u Italiji , u Rimu održane su XVIII letnje Olimpijske igre . U sali doma nalazio se i televizor preko koga su se aktivno pratili događaji na Olimpijadi. Ja sam tada sa 14 godina prvi put gledao Olimpijske igre. Najlepše što mi (nam) je ostalo u sećanju je to, da je Jugoslavija 10. septembra 1960. g. pobedila Dansku u finalu, sa 3:1 i osvojila zlatnu medalju!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!