Home InfoDruštvo Javni panel o Vinskom nasleđu u Smederevu

Javni panel o Vinskom nasleđu u Smederevu

Redakcija

U ponedeljak, 18. oktobra 2021. godine, održaće se panel Vinsko nasleđe Smedereva, koji organizuje organizacija Pro.Tok21 iz Smedereva.

Ovoj pomalo zapostavljoj temi posvećena je pažnja tokom više meseci istoimenog projekta, čiji je cilj da revitalizuje nasleđe koje datira još iz rimskog perioda, a koje predstavlja jedan od važnih identiteta grada na Dunavu. Pored mnogobrojnih edukativnih videa, u saradnji sa Muzejem u Smederevu, Istorijskim arhivom u Smederevu, Narodnom bibliotekom Smederevo, i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika, udruženje Pro.Tok21 minulih meseci prikupilo je i digitalizovalo deo građe o ovoj temi, sa ciljem njegove veće vidljivosti i korišćenja u edukativne svrhe, a koje ste mogli da pratite na portalu SDCafe.rs

Na panelu će govoriti Snežana Cvetković, muzejski savetnik Muzeja u Smederevu, Dejan Radovanović, direktor regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, kao i Radoslav Radojević, vlasnik vinarije Plavinac i preduzetnik.

Udruženje Pro.Tok21 ovom prilikom predstaviće digitalnu platformu šire namene, čiji je početak pohranjivanje vinskog nasleđa, kao i svoju inicijativu za zaštitu podruma Godomina/Vinogradarske zadruge) kao materijalnog blaga koje koje zavređuje da bude pod zaštitom države.

Svi građani zainteresovani za ovu temu pozivaju se da, uz poštovanje epidemioloških mera, besplatni događaj posete u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu od 18h.

 

Višemesečni projekat Vinsko nasleđe Smedereva finansira Evropska unija, a sprovodi ga udruženje Pro.Tok21 uz podršku organizacija Grupa 484, Fondacija Jelena Šantić i Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!