Home InfoKultura Završena 52. Smederevska pesnička jesen

Završena 52. Smederevska pesnička jesen

by Redakcija

U okviru 52. Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen”, u smederevskoj Narodnoj biblioteci održano međunarodno čitanje pozije „Godovi i versi“. Učestvovali su Marija Žoao Kantinjo (Portugalija), Ana Kovačević, (Srbija), Jelena Vujanović (Republika Srpska), Sande Stojčevski (Severna Makedonija), Boško Suvajdžić (Srbija), Babken Simonjan (Jermenija), Milan Todorović (Srbija), Rozalba Fantastiko di Kastron (Italija) i Vlasta Mladenović (Srbija).

Potom je, u smederevskom Centru za kulturu u „Pesničkim meridijanima“ predstavljen dobitnik Povelje „Zlatko Krasni“, Aleksandar Saša Petrov.
Predstavljena je i edicija „Meridijani“ i na kraju dobitnik Nagrade „Zlatna struna“ – Ljiljana Gajović za zbirku pesama “S glavom ispod ruke”.

– Kada su mu javili da sam dobila Nagradu “Zlatna struna”, danima nisam verovala da se to dogodilo. Imam dovoljno godina i dosta dugo radim u medijima, ali nisam navikla da budem nagrađena za nešto što je meni intimno važno. Način na koji pišem jeste prepuštanje slikama. Godinama sam čitala i prolazila kroz iskušenja kao i svi ljudi, u nekom trenutu kao da se taj izvor pesama otvorio, pesme su navirale, ja sam ih beležila. Na kraju, posle 20 intervencija na nekoj pesmi, kada sam bila zadovoljna, shvatila sam da sam našla svoj pesnički izraz. Knjiga “S glavom ispod ruke” biće objavljena sledeće godine, kao dvojezično izdanje– rekla je Ljiljana Gajović.

U okviru festivala oržao se program za decu „Zlatni ključić“, a istoimena nagrada pripala je Mirjani Bulatović. U programu učestvovuju Zorica Bajin Đukanović, Branko Stevanović i Jovica Tišma. U okviru ovog programa predstavljano je 12 učenika smederevskih osnovnih škola, koji su pobednici Konkursa “Zlatno slovce”.

U Narodnoj biblioteci Smederevo biti održan 21. Sajam poezije. To je izložba na kojoj su predstavljene poetske knjige koje su izdavači u Srbiji objavili između dva festivala “Smederevska pesnička jesen”.

Uručivanjem nagrada, sinoć je završen 52. Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”. „Zlatni ključ Smedereva“ dobio je ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov.

Pesnik, prozaista, esejista i prevodilac Vjačeslav Glebovič Kuprijanov, jedan od velemajstora ruskog slobodnog stiha rođen je 23. decembra 1939. u Novosibirsku, Rusija (tadašnjem SSSR-u). Interesovanje za poeziju ispoljio je vrlo rano, a kao jednu od prvih pročitanih knjiga pamti onu sa Puškinovim Srpskim pesmama.

– Na formiranje mladog stvaraoca uticao je izbor studija – prevodilački fakultet Moskovskog instituta stranih jezika, na kome je diplomirao 1967. Tokom školovanja bavio se prevodom, ali i pitanjima strukturne poetike. Pohađao je seminare akademika Kolmogorova koji se bavio analizom i sistematizacijom ruske poezije i njene klasične metrike – rekla je Vera Horvat, prevodilac poezije Kuprijanova.

Zahvaljujući na Nagradi Vjačelslav Kuprijanov je istakao:
– Neočekivana vest da sam nagrađen priznanjem „Zlatni ključ Smedereva“ zatekla me je u periodu naše sveopšte situacije u kojoj se činilo da ništa prijatno i značajno ne bi moglo da se dogodi. Ali, Ključ je zablistao sunčevim sjajem koji je odražavao i otvorio mi još jedna vrata ka sopstvenom stvaralačkom prostoru. Osvrnuo sam se na svoju svetlu prošlost i shvatio koliko duboko je povezana sa Srbijom. Još 70-ih godina pretplatio sam se na srpski časopis „Savremenik“ i pokušao da uporedim kako se uliva u zajedničku ćirilicu na našim jezicima. Već tada sam pokušao da dođem u Srbiju, ali su mi iskusni ljudi u Savezu književnika rekli da je dobijanje dozvole za Srbiju u tom trenutku, čak i u sastavu zvanične delegacije, teže od dobijanja dozvole za kapitalističku zemlju, s obzirom da nije bilo potpuno politički jasno u koji tip zemalja spada bivša Jugoslavija.

Podsećamo, „Zlatni ključić“ pripao je Mirjani Bulatović. Nagrada “Zlatna struna”, po Konkursu, pripala je Ljiljani Gajović za neobjavljenu knjigu pesama “S glavom ispod ruke”. Povelja „Zlatko Krasni“, za prevodilaštvo dodeljena je Aleksandru Saši Petrovu. “Smederevski Orfej” zavičajnom pesnikinji Dunji Petković. Povelja lista “Naš glas”, za doprinos zavičajnom pesništvu Željku Đuriću.

Povelju Tomislav Stevanović, koju dodeljuje Rotary klub Smederevo, za najuspešniju pesmu o Smederevu na ovogodišnjem festivalu, dobila je Una Perazić. Una Perazić trinaestogodišnja devojčica iz Podgorice sa savojom pesmom „Prokleta Jerina“ glasovima osvojila je ovu povelju.

 

foto: Ivan Veselinović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!