Home Recepti Hleb koji se ne mesi

Hleb koji se ne mesi

redakcija

 

Za pripremu ovog hleb potrebno je 15 sati. I nemojte da vas to uplaši jer osim čekanja koje ni ne mora da bude jako zamorno jer 12 sati prođe tokom noći, pa njih ni ne osetite. Ako želite da imate hleb za ručak, najbolje je da testo spremite dan ranije otprilike oko 8 ili 9 sati uveče. Računajte da testo narasata cele noći, tj. 12 sati pa se premesi i narasta još 2 sata. Pečenje traje 45 minuta, pa možete sebi da organizujete i kasni
doručak 🙂
 
Sastojci:
 
3 šolje (za čaj) mekog brašna
1 i 1/2 šolja vode
na vrh kašičice suvog kvasca
1 puna kašičica soli
 
Priprema:
 
Uveče oko 20h pomešajte sve sastojke u velikoj činiji pa varjačom sjedinite u jednoličnu smesu. Posudu dobro zatvorite prijanjajućom folijom, pokrijte krpom i ostavite da narasta preko noći. Sutradan, u 8h (računam na vas da ćete ustati rano) dobro pobrašnite radnu površinu pa na jnu izručite testo uz pomoć varjače – laganim pokretima da ne biste ubili mehuriće. Izručeno testo pospite brašnom pa vrhovima prstiju
lagano navlačite testo od spolja ka unutra tek toliko da potpuno bude obloženo brašnom i da se nigde ne lepi; taj proces traje 3 minuta.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara 15 minuta. Kada se testo odmorilo prebacite ga na kuhinjsku krpu dobro posutu brašnom pa preklopite  drugom krpom i ostavite da odmara 2 sata. 30 miuta pre nego što je odmaranje testa gotovo uključite rernu na 250 stepni i u nju odmah stavite posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb. Ja koristim vatrostalnu činiju ovalnog oblika. Kada je testo gotovo, izvadite posudu iz rerne i u prebacite testo u nju uz pomoć krpe na kojoj se odmaralo. Držite krpu na dva kraja pa prenesite testo iznad posude i preručite. Nije bitno ako se testo izgužva ili bude nepravilnog oblika. Baš ti nedostaci će kasnije tokom pečenja biti ono pravo, rustično i domaće. Pecite hleb poklopljen 30 minuta pa sklonite poklopac i pecite još 15 ili 20 minuta. Ostavite hleb da se hladi barem 30 minuta pre sečenja jer proces kuvanja do tada još uvek
traje.
 
Prijatno!
Vaša Mila!
http://www.milinkuvar.com/
0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!