Home Recepti Fougasse – provansalska pogača

Fougasse – provansalska pogača

redakcija

Sastojci:

400g brašna + za mešenje
1 kašičica soli
10g svežeg kvasca
300ml vode
150g rendane gaude
malo suvog ili svežeg ruzmarina
malo kukuruznog griza za posipanje (možete da koristite i obično brašno)
2 kašike maslinovog ulja pomešanog sa malo vode

Priprema:

Pomešati brašno, so, ruzmarin, izmrvljeni kvasac i rendani sir u velikoj činiji. Malo po malo dodavati vodu i sve vreme mešati varjačom dok se smesa ne sjedini. Testo treba da bude potpuno meko i lepljivo za prste. Preručite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinui blago zamesite tek toliko da ne bude lepljivo za prste. Stavite testo u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se udvostruči.
Kada se testo udvostručilo stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje koji ste posuli brašnom ili kukuruznim grizom. Vlažnim dlanovima razvucite testo u trougao. Zasecite vertikalno po sredini a zatim napravite 3-4 reza nožem sa obe strane, kao što vidite na slici. Pospite sa malo ruzmarina i nekoliko prstohvata brašna ili kukuruznog griza. Ostavite da odmara još 30 minuta.
Uključite rernu na 210 stepeni. Nakon 30 minuta premažite testo sa mešavinom maslinovog ulja i malo vode. Smanjite temperaturu zagrejane rerne na 190 stepeni i stavite pogaču da se peče. Pecite 25 minuta.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!