Home InfoNaše priče „Foto sportista“-Staro Smederevo kroz crteže i priče

„Foto sportista“-Staro Smederevo kroz crteže i priče

by redakcija1

Projekat ove zgrade uradio je čuveni akademik Aleksandar Daroko u sadejstvu sa arhitektom Milenkom Radovanovićem u periodu obnove Smedereva od velike eksplozije 1941.-1943. godine.

U knjizi Slavka Domazeta “Spomenar stare varoši“ ostalo je zapisano da je dvospratnu zgradu 1943. godine, Savi Neškoviću, u ulici Kralja Milutina br.7, izgradio stari zidarski majstor-preduzimač Vojislav Zlatković.

Vojislav Zlatković je, iz rodnog Milačišta, Crna Trava, prvi put u Smederevo došao 1935. godine a nastanio se 1942. Referenca kojom je dobio ovaj posao bila je prethodno izgrađena jednostpratna zgrada-kuća smederevskom lekaru, doktoru Miladinu Miliću Didi, u ulici Kneza Mihaila br.11.

Na slici se vidi da je u ovoj zgradi Ratko Mihajlović imao foto radnju “Foto sportista“. On je kasnije imao i radnju “Foto Ratko“ u Karađorđevoj ulici, u lokalu koji je danas poslastičarnica “Lovac“. Jedna od zanimljivosti vezana za Ratka Mihajlovića je ta da je 1936. godine došao u Smederevo sa svojim drugom, kasnije kumom Petrom Lazićem-Peka limar. Pošto je po zanatu bio obućar, on se zaposlio kod obućara Božidara Đuričića-Bole šuster.

Tu je jedno vreme radio, oženio se i dobio sina Milana. Kada su zagrmele godine Drugog svetskog rata, Ratko je otišao u Bor i u periodu od 1941. do 1944. godine izučio fotografski zanat. Po povratku u Smederevo, sa drugom ženom, Anom imao je dve kćerke: Veroniku-Lela i Darinku-Daca.

Još jedna zanimljivost je ta da je Ratko godinama bio prijatelj sa zarobljenim nemačkim vojnikom u Smederevu, Džonijem Gaudekom-Švaba. Pošto je on kao fotograf radio u “Kodaku“, to je Ratku omogućavao da dolazi do dobrih foto-aparata i druge fotografske opreme i materijala.

Godinama nakon toga, ve do svoje smrti, Ratko senikako nije odvajao od svojih foto-aparata, beležeći sve oko sebe, na jedinstven i sebi svojstven način.

 

Autor:
Nikola Tasić Cale
Na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
I iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

 

Slične vesti

1 comment

NIKOLA TASIĆ CALE 18.12.2020 - 10:55

Neki novokmponovani fotografi slikaju nešto njima važno , pa onda to stave na internet. E, sad ako neko „skine“ tu „umetničku fotografiju“, pomenuti „umetnik“ ga nađe i onda tuži za autorsko pravo !? Alo „umetnici“, pa Ratko Mihajlović -Foto Sportista- bi trebao da tuži hiljade ljudi, jer je on svojevremeno napravio sve razglednice lepog starog Smedeerva ! A tu su i Žika Lija -R. Ranisavljević, pa Stojanka Pavlović,…

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!