Home InfoŠkolstvo Đaci Gimnazije pojali vranjansko

Đaci Gimnazije pojali vranjansko

by redakcija1

U sklopu manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika“ održan je program koji su priredili đaci Gumnazije Smederevo i njihovi profesori.

Za ovu priliku, odabrali su tradicionalne gradske pesme Vranja koje su još od 2012. na listi nepokretne kulturne baštine naše zemlje ali i sveta (po UNESCO standardima).

Vranje je među gradovima na raskrsnici Balkana. Otuda je stvaralaštvo sa tih prostora prožeto raznim uticajima, mešavinom tradicija, kultura i običaja, što je rezultiralo nastajanjem posebnih obeležja ove sredine.

Vranjske gradske pesme ispevane su u čaršiji, iz istinitih životnih priča, pa zato neretko pevaju o konkretnim događajima i ličnostima iz Vranja, a prepoznatljive su po setnom tonu kojim bude posebna osećanja kod slušalaca.

Naravno, zahtevaju izuzetne veštine izvođača, što su Gimnazijalci u potpunosti uspeli da ispune.

Tačnije, ovim programom, oni su predstavili vranjske gradske pesme koje su deo „Koštane“ Bore Stankovića.

Povod je 130 godina od početka njegovog stvaralaštva, kao i stogodišnjica od objavljivanja poslednjeg izdanja „Koštane“ za piščevog života.

Stanković je slikao karakterne crte naroda Balkana, a ko je shvatao poeziju u tim delima, shvatio bi zapravo i poetiku cele knjige kao što su „Koštana“ ili „Tašana“.

„Slavuj pile“, „Šano dušo/Vranjska svita“, „Stojanke bela Vranjanke“, „Da znaješ, mori, mome“ i još mnogo toga, čulo se ove večeri. Red pesme i stihova, muzike, ali i floklora, sa kraćim osvrtima na crtice iz života onog Vranja u čiju je čast pisac za sobom ostavio dela neprolazne vrednosti.

Jedina bi šteta bila da ovaj celovečernji, pažljivo pripremljen, izuzetan natup ne bude u neko skorije vreme dostupan još širem krugu gledalaca u Smederevu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!