Home InfoPrijavi problem Ulica Revolucije – putem do škole kraj šiblja i đubreta…

Ulica Revolucije – putem do škole kraj šiblja i đubreta…

by redakcija1

Naša redakcija je nedavno objavila poziv sugrađanima i sugrađankama da nam prijave probleme sa kojima se suočavaju jer se ispostavilo da su skretanjem pažnje nadležnima, neki od njih rešeni.

Jedna naša čitateljka nam u skladu sa tim ovom prilikom prenosi kakva je situacija u ulici Revolucije. Kako objašnjava, fotografisala je ulicu kojom svakoga dana deca idu u obližnju, odnosno školu “Sveti Sava”.

Na tom putu sačekaće ih šiblje, korov i velike količine otpada. Naša čitateljka takođe upućuje apel sugrađanima da ne bacaju smeće na ovom mestu.

Smederevo kao da u poslednje vreme na svakom koraku pliva u sopstvenom otpadu. Čini se da je tako svuda – na javnim površinama, kraj puteva, u ulicama… Više se ni ne zna broj deponijama poput ove u ulici Revolucije.

Taj problem je više puta istican. I znamo da svi čekamo realizaciju projekta koji je za uređena društva manje – više uobičajena stvar, a kod nas “investicija veka” (transfer stanica za sakupljanje, selekciju i obradu otpada).

Ali, dok to ne bude gotovo mora se pronaći neko rešenje. Sve i da nadležni uskoro izađu na teren i očiste ovo što vidimo u ulici Revolucije, nesavesni će baš kao i svuda gde su deponije ranije čišćene, ponovo uraditi isto.

Dakle, tek kada svako od nas uradi ono što je do njega ovaj začarani krug gušenja u đubretu i potencijalnim zarazama može da bude prekinut.

Komunalno da nađe način da smeće odnosi češće i da korisnicima omogući dovoljno prostora za to – neka makar postavi kontejnere da se đubrište ne razvlači svud okolo sa ovakvih lokacija.

Sugrađani i sugrađanke da se na ulici, svojoj ili „tuđoj“ ponašaju onako kako se ponašaju u svom dvorištu. Sigurno je da ne bacaju otpad svuda po svojim okućnicama. Ukratko, došli smo do toga da treba da učimo osnovne stvari iz prethodnog veka.

Više je puta ponavljano da kabasti otpad možete da odvezete do smetlišta na Godominu i da vas to, osim troška za gorivo neće koštati ništa više.

Ali, najveći problem zapravo imamo ako je među nama većina onih koji smatraju da je litar goriva skuplji od trovanja našeg okruženja i ugrožavanja zdravlja svih nas.

Kao da su svi zaboravili da đubre, pre svega, na bar deset načina (od razgradnje gasova, kontaminacije zemljišta, širenja bakterija, zaraze i infekcije usled raspadanja ili razvlačenja tih ostataka od strane životinja) predstavlja opasnost po zdravlje.

I na kraju dodajmo i ovo – znamo da na žalost ima onih koji ni sopstveni životni prostor ne održavaju, ali molimo sugrađane za razumevanje što fotografije tuđih, privatnih poseda pod smećem ne možemo da objavimo jer na to po zakonu nemamo prava.

Ali, to kao i pravo da preduzme svaki drugi neophodan korak jer u takvim situacijama ne trpe samo oni koji u đubretu žive već i njihovi susedi, imaju komunalne službe, inspekcija ili milicija koja se ovih dana prilično aktivirala pa bi se svakako valjalo obratiti najpre njima.

Hvala našim čitaocima na poverenju koje nam ukazuju, a sve ono sa čime se suočavaju i smatraju da zajedno možemo da rešimo, neka nastave da nam šalju na mejl redakcija@sdcafe.rs.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!