Home InfoČitaoci pišu Da li mi verujete?

Da li mi verujete?

by redakcija

Devetnaestog avgusta moja ćerka celu noć ne spava. Od uzbudjenja. Zvali su je na posao. Otvara se ogromna kineska robna kuća Hong Kong. Sutradan je već pre 8h ujutru tamo. Otvorila se robna kuća. Moja ćerka ima samo jedan motiv, da radi i ne zavisi od maminog dinara. Neće da pita ni za platu, ni za radno vreme… važno je da radi…

Radi, trudi se, od 8h ujutru do 22h uveče. Javlja mi telefonom, vratiće se oko 23h .
Kad sam je videla oko ponoći nisam smela ništa da je pitam, ako kažem "da li ti je teško?" možda je obeshrabrim, možda će shvatiti da ne želim da radi, da hranim njenu inertnost.
Jedino što sam tog trenutka uspela da kažem bilo je: "Svaki posao je težak, u Srbiji se teško dolazi do posla". Nije ništa rekla. Rekla je da je neki gospodin Joca rekao (menadžer ili vlasnik zgrade) da sutra radi od 8-12h i od 16-21h.

Otišla je na posao. Joca joj nudi kafu. Moja ćerka odbija. Neće da kažu da je došla da kafeniše, nudi joj "puš pauzu", neće ni to. Neke devojke se bune što je Kineskinja izbacila stolice, što je plata samo 15.000. Moja ćerka ćuti. Neko je ipak zvao na posao. Zahvalna je.

U 12:00h se sprema da krene kući. Kineskinja je pita: "Gde ceš?". Jedino što je rekla da joj je rečeno da radi do 12h, pa da se od 16h ponovo vraća. Kineskinja ljuta, hoće da radi do 21h. Moja ćerka zabezeknuto gleda u menadžera. Ništa joj nije jasno. Nije ona odredila radno vreme. Joca sleže ramenima. Kinezi gazduju. Agoniju je prekinula Kineskinja kad joj je hladno posred face bacila 1.200 dinara proprativši taj smeli gest rečima: "Nemoj više da se vraćaš".

Uzevši one pare, kao poslednji bednik ona dolazi kući sva uplakana i moli me: "Mama, hajdemo iz ove zemlje". A gde?
Tog trenutka zavidim Robinsonu, gledam u kofere koji mi se zlokobno cere iz plakara i pitam se da li je to dozvolila zemlja u kojoj sam se rodila, odgajala decu.

Nije kriva zemlja, krivi su ljudi. Privijam svoju ćerku na grudi i ponavljam po ko zna koji put istu rečenicu: "Ne može ovo trajati doveka, biće bolje!"

Ja još uvek verujem…

Dragana Ilić Đorđević

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!