Home Info Ko su heroji u parku Tri heroja?

Ko su heroji u parku Tri heroja?

redakcija

U parku kod zgrade Gradske uprave, koga Smederevci znaju i kao park Tri heroja, nalaze se spomen biste narodnih heroja ovoga kraja poginulih u Drugom svetskom ratu. To su Ivan Stefanović Srba,  Mića Stojković, Sveta Mladenović.

Narodnim herojima proglašavani su oni koji su se posebno istakli hrabrošću i junačkom pogibijom. Ovo zvanje je uvedeno za vreme rata, 1942. godine. Komunistička vlast kao heroje uvažavala je samo borce partizanskog pokreta.

Ivan Stefanović Srba (Smederevo 1912 — Beograd 1948), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.  Početkom 1944. godine je postavljen za komandanta Šumadijske brigade, a onda prebačen na politički rad u Okružni komitet KPJ za Mladenovac. Fabrika Želvoz posle rata zvala se „Heroj Srba“ Ukazom Josipa Broza Tita, 1953. proglašen je za narodnog heroja.

Mića Stojković (Umčari 1919 — Jajinci 1943), student medicine, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Početkom 1942. je bio član Okružnog komiteta KPJ za Mladenovac. Oktobra 1942. je izdat okupatoru, i poslat u Banjički logor.  Streljan je 1943. godine na stratištu u Jajincima. Za narodnog heroja proglašen  oktobra 1953. godine.

Sveta Mladenović 1915.–1942.  za narodnog heroja proglašen je oktobra 1953. godine. Potiče iz Saraoraca, iz ugledne porodice Mladenović, iz koje potiče i pesnik Tanasije Mladenović. Škola u Sararorcima 1968. je dobila ime ''Heroj Sveta Mladenović'' po svom nekadašnjem učeniku Svetomiru – Sveti Mladenoviću.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!