Home Recepti Čokoladna torta

Čokoladna torta

redakcija

Sastojci:

Biskvit:

150 g putera, sobne temperature
150 g šećera
2 vanilin šećera
6 jaja (odvojeno belance i žumance)
150 g rastopljene čokolade  za kuvanje
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
10 ml ekstrakta ruma

Čokoladni ganaš krem:

250g čokolade za kuvanje
40g putera
160ml IMLEK slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile

Čokoladni mus:

150g tamne čokolade sa visokim procentom kakoa
400ml slatke pavlake
3 belanceta
30g šećera
2 kašičice viskija
100g kandirane korice pomorandže
+ oko 30g listića badema za dekoraciju
+ nekoliko kašika mleka za biskvit

Priprema:

BISKVIT – Zagrejte rernu na 150 stepeni. Penasto umutite omekšali puter 
pa dodajte šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno po jedno žumance uz stalno
mešanje. Prethodno otopljenu i prohlađenu čokoladu dodati žutoj smesi i
dobro sjediniti. Mešavinu brašna, praška za pecivo i sode bikarbone
dodajte smesi sa čokoladom i sjedinite mikserom. Dodajte ekstrakt ruma pa
onovo promešajte da sjedinite. Čvrsto umućen sneg od belanaca kašiku po
kašiku dodajte testu i sjedinite da dobijete kompaktnu masu. Dno kalupa
(25cm) obložite papirom za pečenje a stranice namažite puterom. Ravnomerno
rasporedite testo po kalupu. Pecite 1 sat i 15 minuta u zagrejanoj rerni
na 150 stepeni. Pečeni bisskvit ostavite da se ohladi u kalupu. Ohlađenog
ga isecite na 3 kore jednake debljine.

ČOKOLADNI GANAŠ – Puter i slatku pavlaku zagrejte skoro do
ključanja. Ako imate termometar, pratite temperaturu – kuvanje treba
da prekinete kada pavlaka dostigne temperaturu od 70-71 stepen. Sklonite
sa vatre, pa dodajte čokoladu koju ste prethodno oštrim nožem isekli na
kockice. Ostavite čokoladu da stoji 30-ak sekundi pa onda počnite sa
mešanjem. Mešajte varjačom ili žicom sve dok se čokolada i pavlaka ne
sjedine. Onda ulijte ekstrakt vanile pa promešajte još jednom da
sjedinite. Smesu iz šerpe preručite u neku drugu veću posudu u kojoj će se
ganaš ohladiti. Povremeno promešajte i ostavite barem 2 sata na sobnoj
temperaturi da ganaš postane gust i svilenkast. Kada se poptuno ohladio,
umutite ga mikserom na najvećoj brzini da promeni boju i udvostruči
volumen. Ako stoji duže od pet minuta, sigurno će se malo stvrdnuti i
činiće vam se da je neupotrebljiv – potrebno je samo da ga energično
izmešate varjačom ili mikserom na srednjoj jačini.

ČOKOLADNI MUS – Čokoladu isecite na kockice pa otopite na pari na
srednjoj jačini ringle ili u šerpi ali na jako niskoj temperaturi. Uz
povremeno mešanje, čokolada će lagano dobiti svilenkast izgled i otopiće
se potpuno. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane. Umutite slatku pavlaku
prema uputstvu sa pakovanja pa ostavite sa strane. Belanca mutite dok ne
postanu penasta pa iz dva puta dodajte šećer, sve vreme muteći dok ne
postanu čvrsta. Dodajte viski u umućenu slatku pavlaku pa izmešajte da se
sjedini. Sada pomešajte umućenu slatku pavlaku i umućena belanca, ali ne
mikserom već špatulom ili varjačom – nežnim pokretima ruke. Na kraju
umešajte otopljenu čokoladu i mešajte dok ne dobijete ujednačeni mus.
Podelite na dva dela pa u jedan deo umešajte hladnu kandiranu narandžu.
Obe smese držite u frižideru do korišćenja.

FILOVANJE TORTE – Koristite ravan orkugli tanjir za tortu. Na
sredinu stavite mrvicu čokoladnog musa koji ste napravili, da torta ne bi
šetala prilikom daljeg filovanja. Na sredinu tanjira sada stavite jednu od
tri kore koje ste isekli. Površinu kore pospite sa malo mleka (četkicom
ili kašičicom). Nafilujte tu koru jednom polovinom musa koji ste napravili
(sve jedno kojom). Poklopite sledećom korom koju ste takođe posuli sa malo
mleka. Ponovo nafilujte, sada preostalim musom. Zatvorite trećom korom
koju možete i ne morate da natopite mlekom kao prethodne dve. Vervatno će
biti musa koji će malo izaći van obima torte, rasporedite ga po celoj
torti tako da bude ujednačen sloj. Tako nafilovanu tortu stavite u
frižider na barem 30 minuta. Nakon toga, nanesite razmućeni ganaš krem pa
ga rasporedite prvo po površini torte odozgo, pa zatim sa strane. Možete
tortu skroz da poravnate a možete da je ovako dekorišete kao ja: odozgo
sam oblim delom kašike pravila kružne pokrete, a sa strane sam povlačila
obli deo kašike odozdo ka gore. Obode torte sam posula listićima badema.

Prijatno!

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!