Home InfoHronika Na današnji dan počelo NATO bombardovanje

Na današnji dan počelo NATO bombardovanje

by redakcija

Na današnji dan 1999. godine NATO je počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije. Agresija, izvedena bez ikakve odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, započela je tačno u 19 časova i 55 minuta, kada su pale prve bombe bačene na teritoriju SRJ.

Prve rakete pale su na vojne ciljeve u Batajnici u 20.38. minuta.

Most između Kovina i Smedereva srušen je 15. aprila u 22 časa i 58 minuta projektilima koji su pogodili i kovinsku i smederevsku stranu mosta koji je, kada je pušten u saobraćaj 1976. godine, bio najveći na Dunavu.

Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana ubijeno je, prema dostupnim podacima, oko 2.500 civila, od čega 89 dece. U bombardovanjima teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine, navodi RTS.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

NATO je izvodio napade na SRJ sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Izvor: Kovin Expres

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!