731
Pravi se sa integralnim brašnom i sušenom šargarepom dok je recept koji sam ranije koristila podrazumevao sočnu šargarepu u šećeru i
Ovo je kolač koji ste do skoro mogli da probate samo u jednoj poslastičarnici koja se nalazi u scru Madrida. Zvuči fantastično i po malo tužno, zar ne? Fantastično svakako jeste ali tužno – ni malo! Ceo Madrid sada plače dok ja kolač imam u rođenoj kući!
T. je došla kući i sa sobom donela gomilu poslastičarske inspiracije, znanja i fantastičnih recepata. Nikada nisam uspela da joj odem u posetu pa samim tim ni da probam poslastice koje je sama smišljala i spremala, tako da mi je ovo fantastična prilika da uživam u nečijem tuđem umeću i da malo ja budem u ulozi
degustatora.
Pravila sam i sama Carrot Cake ali ovo je nešto potpuno drugačije.
Pravi se sa integralnim brašnom i sušenom šargarepom dok je recept koji sam ranije koristila podrazumevao sočnu šargarepu u šećeru i
mnogo veći spisak sastojaka.
Kolač je preukusan, mirisan a na oko očaravjući!
T. i ja vam preporučujemo da ga probate, ja kao degustator a ona kao šef 🙂
T. i ja vam preporučujemo da ga probate, ja kao degustator a ona kao šef 🙂
SASTOJCI:
300g sitno rendane šargarepe
300g mlevenih badema
150g crnog integralnog brašna
2-3 kašike kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja, odvojeno umućena
200g svežeg šećera
po ukusu: karanfilić, cimet, rogač, kora od limuna
šaka seckanih oraha ulje i brašno za podmazivanje kalupa
glazura: 200g krem sira, sok od limuna i šećera u prahu po želji
PRIPREMA:
Sitno rendanu šargarepu rasporediti na papir za pečenje pa staviti u rernu na 100 stepeni da se suši oko 15 minuta. Pomešati suve sastojke u posebnoj posudi: brašno, šećer, začine i prašak za pecivo.
Belanca i žumanca umutiti posebno. Umućena žumanca lagano dodati belancima sve vreme muteći pa postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka (ne do kraja) i bademe. Kada je masa postala ujednačena
dodati šargarepu, sok od limuna, koricu limuna i ostatak brašna pa ponovo promešati i na kraju dodati seckane orahe. Sipati u nauljen pa nabrašnjen kalup i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći oko sat
vremena. Čačkalicom proveriti da li je kolač pečen, zabodite čačkalicu u sredinu i izvadite je – ako je suva
kolač je pečen. Ohlađen kolač premazati glazurom od pomešanog krem sira, soka od limuna i šećera u prahu.
Prijatno!
Vaša Mila!
Vaša Mila!