Home Info Brod Srbija kao simbol jednog doba u Smederevu

Brod Srbija kao simbol jednog doba u Smederevu

redakcija

Da li se sećate Srbije u Smederevu? Rešili smo da vas podsetimo kultnog broda Srbija koji se nalazio na "Veslačkom" i bio prvi ugostiteljski objekat ovog tipa.

Skoro je prošlo 30 godina od postavljanja prvog broda restorana na Dunavu (desna obala) kod Veslačkog kluba u Smederevu, i svih kasnijih splavova-restorana na tom mestu. Dakle, Brod Restoran Srbija bio je začetnik svih kasnijih splavova na Dunavu kod Veslačkog kluba. A kako je sve počelo ?

Stari brod koji je od nekuda dovežen u Smederevo 1985. godine zvao se Marjan i po sećanju i priči poticao je iz 1947. godine. Brod je tu dovežen radi sečenja u tzv.„staro gvožđe“ za potrebe Železare, odn. Čeličane u njoj. Železarci, naročito Čeličanci, znaju da je pri proizvodnji čelika od sirovog gvožđa, iz metalurških (tehnoloških) razloga, potebna upoteba određene količine starog gvožđa.

Međutim, (i na sreću!) tadašnjem direktoru Društvene ishrane u Železari, Dušanu Beljinu sinula je ideja da se od njega može napraviti nešto atraktivno na Dunavu. Naime, on je imao ideju da se taj stari brod rekonstruiše (adaptira)  i da se od njega izgradi Brod Restoran sa imenom Srbija.

Da bi tu ideju ostavrio preduzimljvi Dušan Beljin se obratio arhitektama Žilicu-Žikici Miloševiću i Vlasti-Vlatimiru Božoviću, a oni su je oberučke prihvatili. Odmah su se dali na posao i uradili projekte eksterijera i enterijera.

Da bi ušao u realizaciju ove svoje ideje Dušan Beljin se za odoberenje za izgradnju obratio Opštini Smederevo, odnosno Kosti Novakoviću, Načelniku za Komunalne poslove.

Zanimljivost vezana za to odobrenje:  Da bi izdao dozvolu za tu „izgradnju“ Kosta Novaković  je pozvao tadašnjeg Generalnogt direktora Železare, Svetislava Radivojevića – Caceta i upitao ga: „Šta onaj tvoj Beljin sprema sa onim brodom?“. A Cace, koji je često primao inostrane i naše goste, i koji je voleo druženje i kafanski život, jednostavno mu je odgovorio: „J…m li ga šta, ali pusti ga da to završi!“

Za potrebna sredstva za adaptaciju starog broda, prema napravljenom predračunu, Dušan Beljin se obratio tadašnjem direktoru komercijale Petru Japiću, koji ih je ubrzo odobrio.

Rekonstrukcija i adaptacija starog broda, prema urađenim projektima, i pretvaranje u Brod Restoran Srbija, izvršena je u Brodogradilištu u Bezdanu.

Nakon završetka svih neophodnih radova Brod Restoran Srbija je svečano otvoren 1986. godine 16. oktobra na dan Oslobođenja Smedereva. Po prirodi stvari Brod Restoran Srbija je formacijski, odnnosno organizaciono pripadao Društvenoj ishrani u Železari.

Restoran broda Srbija je bio veoma popularan i stalno pun gostiju. Tu su se sklapali poslovi, slavile godišnjice, organizvali dočeci Nove godine, kao i organizovane prosleve radnika Železare.

Danas se brod Srbija nalazi u Beogradu na "25.maju", ali će u Smederevu ostati upamćen kao simbol jednog doba i možda cele generacije. 

 

Nikola Tasić

Izvor: SDCafe

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

NIKOLA TASIĆ CALE 21.02.2022 - 18:14

E, dragi moji smederevci, sad možete da vidite šta znači: „imati, pa nemati!“ Ja bih dodao i patiti ! Da, imali smo biser na Dunavu! Nije bilo domaćih i inostrnih gostiju koji se nisu divili ovom kultnom brod-restoranu. Lično sam imao prilike da ugošćujem mnoge inostane stručne delegacije u Železari, a onda sam ih nakon uspešnih poslovnih razgovora, dovodio na ručak ili večeru. Svi su oni uživali u našim pićima: rakija Kedi i vino Amburu. Ta pića su se izvozila u Ameriku. I naša jela su visoko cenili: pršputa, kajmak, ljute paprike, jagnjetina,…i najviše „smuđ na smederevski način“. Dunav i Ada su im ostavljali izvanredan utisak.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!