Home Info Nova kazna poverenika za neobjavljivanje ugovora o Železari

Nova kazna poverenika za neobjavljivanje ugovora o Železari

redakcija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, izrekao je i drugu kaznu Ministarstvu privrede zbog odbijanja da izvrši njegovo rešenje da omogući organizaciji "Transparentnost Srbija" (TS) i javnosti uvid u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Kako je napisala ta organizacija na svom sajtu, Ministarstvo je platilo prvu kaznu od 20.000 dinara novcem iz budžeta, a nova kazna iznosi 180.000 i to je maksimalna kazna koju Poverenik može da izrekne. Sledeći korak, prema TS, trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade Srbije. Iz TS kažu da sa žaljenjem konstatuju da se u Srbiji sve doslednije sprovodi politika netransparentnosti i sakrivanja od javnosti ugovora koje zaključuju državni organi.

Njih zabrinjava praksa koju je, kako navode, pokušalo da uspostavi upravo Ministarstvo privrede na primeru Železare – da se odredba Zakona o zaštiti konkurencije uz pogrešno tumačenje zloupotrebljava kako bi se pravdalo prikrivanje ugovora. "Nakon što je taj princip primenjen na slučaj ugovora o upravljanju Železarom, isto je učinilo i Državno pravobranilaštvo u vezi sa ugovorom o izgradnji "Beograda na vodi", pišu u TS. Iz te organizacije pozivaju javnost, posebno medije, da nastave da insistiraju na transparentnosti, kao na jednom od ključnih načela za sprečavanje korupcije, i da traže da ugovori koje zaključuju državni organi budu javno dostupni. To se, kako kažu, u prvom redu odnosi na ugovor o izgradnji "Beograda na vodi", koji je potpisan pre tačno četiri meseca, a i dalje nije objavljen, i ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!