Home InfoNaše priče 216 godina od istorijskog čina ispod „Karađorđevog duda“

216 godina od istorijskog čina ispod „Karađorđevog duda“

Redakcija

Karađorđev dud je jedno od najznačajnijih istorijskih mesta u Smederevu.
Ovo je veoma znamenito mesto u Smederevu, jer  je pod ovim stablom  8. novembra 1805.godine (na Mitrovdan) vožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, u prisustvu srpskih starešina i ustanika primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše. Predaja ključeva je izvršena na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim počastima i sitnim oružjem i da lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

U pismu koje je Ljubica Ljotić- Dobrinović, ćerka Dimitrija Ljotića, napislala Živadinu Miloševiću- Žilicu, 2013. godine o Karađorđevom dudu piše: „Stari Ljotići su imali kuću u Smederevu. To je bila kuća pred kojom je Karađorđe, primio ključeve od Turaka; sada ta kuća ne postoji. U toj kući se rodio moj deda Vlada. Ljotićima je ta kuća oduzeta posle ubistva kneza Mihaila“.

U knjizi S. Domazeta „Smederevo slikano sećanjem“ piše da je Karađorđev dud,  ustvari drvo – beli dud (Morus albe L) i da je to jedan od najstarijih (više od 350 godina) na Balkanu. Po prirodi stvari, kada je Janaćije Konstantinović, kao predsednik Opštine Smederevo i dobar privrednik, kupio imanje od porodice Ljotić, onda se Karađorđev dud nalazio i na njegovom placu. Jedan od praunuka Janćija, Velimir kaže da su se podaci o ovom karakterističnom dvokrakom stablu uredno prenosili sa jednog na drugog vlasnika.

Karađorđev dud je botanički raritet, i danas se nalazi u centru grada, u neposrednoj blizini Gimnazije.
Ovaj toponim predstavlja spomenik prirode po kome je i mesna zajednica u užem centru grada dobila ovaj naziv.

 

Karađorđev dud, 1960 godine

Ovo kultno mesto je danas poznato i po okupljanju penzionera, omladine i dece, a u poslednje vreme, i po organizovanju i održavnju mnogih kulturno umetničkih manifestacija.

                                         

2014. godine  urušila se jedna grada duda o čemu je SDCafe još tada izveštavao.

Naime, na osnovu Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite Spomenika prirode „Karađorđev dud“. Stručnim nadzorom u 2016. godini utvrđeno je da više ne ispunjava kriterijume za svrstavanje u zaštićena područja od velikog značaja, na kojima je bila zasnovana opštinska odluka o proglašenju zaštite 1995.godine. Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio studiju Gradskoj upravi grada Smedereva, kao nadležnom organu. Sprovedeno je ponovno vrednovanje i kategorizacija, pa je na prostoru Spomenika prirode „Karađorđev dud“ utvrđen režim zaštite trećeg stepena.

Ovaj dud u Smederevu je “jedin živi svedok” oslobiđenja od Turaka i stvaranja nove države posle vekovnog ropstva. Verujemo da je ovaj Smederevac zaslužio bolju brigu i nego nego što dobija.

Nikola Tasić Cale

 

 

3 comments
0

Slične vesti

3 comments

Žika 09.11.2021 - 16:24

Tokom nekoliko godina, dok je Smederevom razuzdano vladala Jasna Avramović, Karađorđev dud kićen je za novu godinu kineskim lampicama kao novogosišnja jelka. Nije poznato kolika je šteta naneta stablu i granama ovim bezumnim činjenjem. Nije poznato ni čija ideja je bila da se komunalci pentraju i kače lampione po živom spomeniku, niti ko je konačno odlučio da se s ovom ludošću prestane. Evo SDCafeu teme za istraživanje 🙂
p.s. Nadam se da je neko već uzeo pelcer ili seme starog duda, za svaki slučaj.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 09.11.2021 - 18:11

U kakvom je stanju (već više godina) Karađorđev dud, mnogi zvanični „kulturni poslenici“ znaju, ali vrlo malo (gotovo ništa) preduzimaju na njegovom očuvanju i negovanju. Zamislite samo: Za njega je na prostoru Spomenika prirode – utvrđen režim zaštite trećeg stepena?! Ovom prilikom želim da sve nove biznismene, preduzetnike i tzv. gazde, opomenem i tražim podizanje svesti o očuvanju i održanju naše kulturne baštine. A, juče je još bio i Mitrovdan!

Reply
Slav 10.11.2021 - 12:41

Postoji i drugačije mišljenje o legendi o predaji ključeva ispod duda. Neki istoričari govore da je cela priča u stvari izmišljotina i da je termin Karadjordjev dud uveden tek 1977!!! Postoje tvrdnje da je prema urbanističkom rešenju bilo predvidjeno rušenje duda radi prosecanja ulice i da bi se to sprečilo istoričari su izmislili priču o predaji ključeva Karađorđu.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!