Home Info „Zlatni ključ Smedereva” Šonu O`Brajenu

„Zlatni ključ Smedereva” Šonu O`Brajenu

by redakcija

Međunarodna pesnička nagrada „Zlatni ključ Smedereva”, ustanovljena 1985, na 16. festivalu „Smederevska pesnička jesen”, koja se dodeljuje za životno delo pesnicima iz celoga sveta, pripala je ove godine uglednom pesniku iz Velike Britanije Šonu O`Brajenu. Odluku je doneo Odbor za dodelu nagrade: Dragan Dragojlović (predsednik), akademik Slobodan Grubačić i prof. dr Petar Bunjak. Nagrada se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja izbora iz pesničkog stvaralaštva dobitnika na engleskom i srpskom, u ediciji „Zlatni ključ”, i novčanog iznosa.

Šon O`Brajen (1952), rođen je u Londonu. Otkada se 1983. godine pojavila njegova prva pesnička knjiga, do danas, objavio je više od petnaest pesničkih knjiga. Autor je i tri dramska teksta, jednog romana, više pripovedačkih knjiga, knjige eseja o savremenim pesnicima, a priredio je i dve antologije. Profesor je kreativnog pisanja na Njukasl univerzitetu. Pre toga bio je profesor pesništva na Šefild Halam univerzitetu. Saradnik je više uglednih književnih listova i časopisa. Dobitnik je najuglednijih književnih nagrada: Rouhemptonova nagrada za poeziju, nagrada T. S. Eliot, Forvardova nagrada za najbolju zbirku, Književna nagrada Fondacije Nordern Rok, nagrada E. M. Forster, Čamlijeva nagrada, nagrada Samerset Mom, Gregorijeva nagrada…

Milovan Vitezović Karikatura Ranka Guzine

U Velikoj Britaniji, smatraju ga jednim od najboljih pesnika svoje generacije, ali i jednim od najboljih književnih kritičara. U prikazu njegove najnovije knjige „Lepe bibliotekarke”, koji je objavljen u listu „Indipendent”, Džejms Kid kaže: „Njegovo delo nastanjuje hotelska predvorja i brze vozove, davna leta uz bazene i oronule krčme… Naročito je dobar u komičnoj oštrini… Celo delo prožima nepostojanost lepote suočene sa smrtnošću… Jedan od naših     najboljih pesnika”.

Knjigu istog naslova, izbor iz poezije Šona O`Brajena, u prevodu Lazara Macure, objaviće Smederevska pesnička jesen.

Nagrada „Zlatni ključić”, koja se dodeljuje za poeziju za decu, pripala je ove godine Milovanu Vitezoviću. Nagrada se sastoji od štampanja knjige izabrane poezije za decu, stilizovanog malog ključa u bronzi i novčanog iznosa. Odluku je doneo Odbor za dodelu nagrade: Mošo Odalović (predsednik), Dušan Pop Đurđev i Dragomir Ćulafić. Knjiga Milovana Vitezovića, koju će objaviti Smederevska pesnička jesen, nosi naziv „S milim Bogom” (Pevanje s Bogom nadahnutom decom).

Nagrade će biti uručene na ovogodišnjoj, 47. Smederevskoj pesničkoj jeseni, koja se održava od 11. do 13. oktobra, u Smederevu. 

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!