Home InfoHronika Umesto MUP-a saobraćaj snima kamera na pečenjari

Umesto MUP-a saobraćaj snima kamera na pečenjari

by redakcija

U Smederevu je pre mesec dana pušten u saobraćaj novi kružni tok na obilaznici prema Petrijevu. Ova tačka poznata je godinama kao raskrsnica smrti, jer je dosad odnela mnoge živote. U proseku, na ovom mestu godišnje je bilo više od dvadeset saobraćajnih udesa, a najčešći uzrok je baš nepoštovanje prvenstva prolaza. Zato je grad odlučio da najkritičniju raskrsnicu pretvori u kružni tok, računajući da će tako biti drastično smanjen broj nesreća.

Ali, računica ko računica, u praksi je ovako: za samo tri nedelje čak sedam vozila preletelo je preko kruga u sredini saobraćajnice! To je onaj krug koji ima svaki kružni tok, propisno oivičen, izdignut od asfalta, u ovom slučaju nasut zemljom na koju tek treba da se zasadi trava.

Jedan kombi i šest putničkih automobila bukvalno su uleteli u kružni tok. Uz veliku buku i u oblacima prašine, neka vozila su udarala u sledeći ivičnjak, zaustavljala se, a neki vozači su nastavljali put, ne osvrćući se.

Srećom, udesa nije bilo zahvaljujući prisebnosti vozača koji su pristojnom brzinom ulazili u kružni tok iz suprotnog pravca i u neverici posmatrali „slalom”.

Javnost o ovome, nažalost, nije saznala od policije. Ovaj saobraćajni „horor” razotkrila je kamera obližnje pečenjare i snimke objavila na Fejsbuku, što je izazvalo žestoke reakcije Smederevaca. Tako smo saznali da je prvi „preletač” kružni tok „overio” već 6. septembra, drugi dan od puštanja u saobraćaj. Sledeći odmah sutradan i tako redom sve do pre nekoliko dana. Policija se na snimku vidi samo jednom, nakon što je jedan automobil prešao posred kružnog toka usred bela dana – ujutru oko osam sati. Malo je zastao, pa nastavio, ali je policijski automobil pošao za njim, pokazao je snimak.

Samo u poslednjih pet godina ovde je zabeleženo 66 saobraćajnih udesa.

Pitamo nadležne: ako je u kružni tok potrošeno 33 miliona dinara, zašto su zvanične kamere izostale? Zašto policija, makar u početku, nije imala pojačanu kontrolu na ovom mestu? Hoće li uvesti dežurstvo nakon što su osvanuli privatni snimci? Da li se, nedajbože, čeka neka tragedija, pa da se obaveste mediji koji se, nažalost, informišu preko ugostitelja? Zar mediji ne treba da budu partneri policije u ovakvim situacijama, kako bi se delovalo na nesavesne vozače?

Pitamo vozače: šta osim uredno postavljenih upozorenja za kružni tok može da ih uspori na ovom delu puta? Imate li makar malo odgovornosti, straha, savesti?

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!