Home InfoNaše priče Zgrada poznatog arhitekte Aleksandra Deroka-Staro Smederevo kroz crteže i priče

Zgrada poznatog arhitekte Aleksandra Deroka-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Ova lepa zgrada građena je 1942. godine po projektu poznatog inženjera arhitekture Aleksandra Deroka. Iskaz i podatke o ovoj lepoj zgradi dao je stari smederevac, Zoran Živojinović – Zoran Lesin, koji je rođen tu u neposrednoj blizini, i jedan je od sadašnjih stanara iste zgrade na broju 1.

Naime, zgrada broj 9 je indentična sa zgradom broj 1, samo što su jedna prema drugoj okrenute za 180 stepeni, a inače su građene u isto vreme. I jedna i druga zgrada imaju podrumske prostorije, prizemlje i sprat. Zgrada je tako projektovana da u prizemlju i na spratu postoje po dva stana. U tom nizu zgrada 1 do 9, nalaze se i zgrade 3, 5 i 7, od kojih su 3 i 7 potpuno indentične i građene su posle Drugog svetskog rata.

U ovoj zgradi br. 9, kao i u zgradi br.1 bili su smešteni stanari kojima su stradale kuće u velikoj eksploziji 5. juna 1941. godine. Vlasnici ovih stanova, za njihovu izgradnju, koristili su kredite od Smederevske kreditne banke, preko Izvandernog komeserijata za obnovu Smedereva.

Inače, Zoran Živojinović – Zoran Lesin, potiče iz velike i znamenite smederevske familije Živojinovića. Gotovo da su svi iz te familije radili u Železari, pa tako i sam Zoran, a onda jedno duže vreme i u Nemačkoj.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara.

 

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

NIKOLA TASIĆ CALE 09.06.2021 - 08:54

Bravo za SDCafe.rs i njegove saradnike ! Oni svojim radom i objavljivnjem ovih lepih zgrada starog Smedereva, čuvaju i neguju visoke vrednosti našeg drevnog grada. Trebalo bi da im neki stari Smederevci svojim prilozima ponognu u njihovom čuvanju naše baštine.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!