Home Info Visokoškolsko obrazovanje osoba sa invaliditetom u Smederevu

Visokoškolsko obrazovanje osoba sa invaliditetom u Smederevu

by redakcija

Grad Smederevo i Beogradska poslovna škola (BPŠ) organizovali su informativni sastanak sa predstavnicima socijalno-humanitarnih organizacija na teritoriji Grada, koji su upoznati sa inicijativom o besplatnom školovanju osoba sa posebnim potrebama.

Gradonačelnica Smedereva je ocenila da je Smederevo među retkim gradovima u Srbiji, ako ne i jedini, koji će određenom broju pomenutih osoba omogućiti besplatan upis u ovu visokoškolsku ustanovu.

„Određenom broju osoba sa posebnim potrebama ćemo omogućiti besplatno visokoškolsko obrazovanje na Beogradskoj poslovnoj školi, na osnovu dogovorenih kriterijuma", rekla je ona.

To je napredak u pružanju kvaliteta uslova života i osobama sa invaliditetom i omogućavanje kvalitetnijeg uključivanja ovih osoba u zajednicu.

„Obrazovanje je veoma bitno kod zapošljavanja i u tom smislu podsećam da je Beogradska poslovna škola već prisutna u Smederevu, a 30 naših studenata je završilo prvu godinu. Nadam se da ćete i vi naći mesto u sistemu obrazovanja", poručila je gradonačelnica.

Profesor na Beogradskoj poslovnoj školi dr Mile Samardžić rekao je da pomenuta inicijativa predstavlja nastavak saradnje koja, već duži vremenski period uspešno traje i postaće redovan način komuniciranja i sa drugim ciljnim grupama koje mogu da nađu interes u zadovoljenju posebnih potreba.

„Sada smo u prilici da predstavimo inicijativu i da vas upoznamo sa mogućnostima koje će osobe sa invaliditetom moći da iskoriste. Moći ćete da pristupite stručnom usavršavanju, u smislu završetka visokoškolskog obrazovanja i uvećanju životnog standarda", kazao je Samardžić.

On je ocenio da Grad Smederevo stoji čvrsto na stanovištu da svim kategorijama stanovništva pruži maksimalnu mogućnost da se poboljša standard i kroz obrazovanje.

„Mi u Beogradskoj poslovnoj školi dajemo maksimalnu podršku toj inicijativi. Sve osobe koje će se uključiti od septembra u sistem školovanja imaće mogućnost da se detaljnije upoznaju i uđu u taj proces", izjavio je Samardžić.

U redovnoj komunikaciji i partnerskom pristupu sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom, do septembra bi trebalo da budu identifikovani potencijalni studenti, zainteresovani za upis na neki od programa Beogradske poslovne škole. Druga faza podrazumeva uspešno studiranje, čulo se danas, dok se u trećoj fazi očekuje kontinuirana podrška apsolventima u komunikaciji sa poslodavcima, kada izađu na tržište rada.

Sastanku, koji je nastavljen razgovorom sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom, od kojih se očekuju povratne informacije u vezi sa upisom, kao što je broj zainteresovanih studenata.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!