Home Info Hotel „Smederevo“ opet na prodaju

Hotel „Smederevo“ opet na prodaju

by redakcija

Hotel "Smederevo", jedini u Smederevuovom gradu, koji godinama ne radi i propada, konačno će biti ponuđen kupcima za početnu cenu od 125 miliona dinara. Na prodaji je celokupna pokretna i nepokretna imovina preduzeća "Jedinstvo Hotel" d.o.o. Ukupna površina objekta iznosi oko 5.600 metara kvadratnih. Pored zgrade hotela, na prodaju je i "Klub privrednika", restoran smešten pokraj hotela koji jedini radi bez prekida, jer je izdat pod zakup.

Javno nadmetanje zakazano je za 28. septembar u Agenciji za privatizaciju u Beogradu, a pravo učešća imaju svi koji otkupe prodajnu dokumentaciju po ceni od 50.000 dinara i uplate depozit od 50 miliona, koji se vraća ukoliko ponuđač ne ispuni uslove za kupovinu hotela.

Stečajni postupak u hotelu "Smederevo" završen je bankrotstvom krajem maja ove godine, a Trgovinski sud je naložio hitnu prodaju imovine kako bi se izmirili poverioci. Ni tada, a ni danas, niko nije mogao da precizira vrednost imovine i visinu dugovanja ovog neiskorišćenog hotelskog kompleksa na izvanrednoj lokaciji sa pogledom na Dunav. Nezvanično, prodaja hotela neće ići baš glatko, zbog zamršenih i nerešenih problema koji se godinama gomilaju.

Inače, poslednji gosti prag ovog objekta prešli su krajem 2004. godine. Od tada, u hotelu nema ni struje ni vode, jer dugovanja nisu godinama izmirivana. Oko 70 radnika od proglašenja stečaja je na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Do sada je više puta održana licitacija za prodaju hotela "Smederevo", ali kupaca nije bilo "ni za lek". Neke procene su da je početna cena visoka zbog stanja u kojem se hotel nalazi, te da bi se novom vlasniku teško isplatilo da adaptira iz osnova. Sobe su ruinirane, fasada uništena, inventar propao, krov prokišnjava na više mesta.

Smederevo, koje zauzima solidno mesto na turističkoj mapi Srbije, poslednjih godina je pretrpelo veliku štetu upravo zbog toga što je ostalo bez hotela. Ipak, otac i sin Slavko i Zvezdan Vrbanović iskoristili su priliku i popunili tu prazninu. U proširenje svog hotel "Car", koje je upravo u toku, uložiće oko 700.000 evra.

Sa starim delom "Car" će ukupno imati 1.600 kvadrata, 30 klimatizovanih soba i apartmana, restoran sa 120 mesta, vinski podrum, bazen od 100 kvadrata, četiri saune, solarijum i fitnes klub. Hotel "Car" će biti svrstan u kategoriju sa četiri zvezdice, a među najbrojnijim gostima su Amerikanci, Slovaci, Nemci i ostali koji sarađuju sa firmama "Ju-Es-Stil Srbija" i "Meser-Tehnogas", sa kojima vlasnici hotela "Car" imaju ugovor do kraja godine i očekuju nastavak saradnje.

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!