Home InfoHronika Veterinar će snosti pravne i etičke posledice

Veterinar će snosti pravne i etičke posledice

by redakcija

SMEDEREVO, 9. decembra 2010. (Beta) – Povodom slučaja zabune veterinara koji je zamenio uzorke svinjskog mesa datog na proveru na trihinelozu načelnik  u Republičkoj upravi za veterinu Sanja Čelebičanin izjavila je da će vinovnik snositi „sve posledice“ i odgovarati pred nadležnim sudom i pred Etičkim komitetom Veterinarske komore.

Veterinar Predrag Đorđević, zaposlen u Veterinarskoj stanici Grocka, ambulante u Umčarima, kod kuće u Smederevu pregledao je dva uzorka.

Nakon pregleda utvrdio je da je jedan uzorak bio od zaražene svinje i  pogrešno obavestio vlasnika zdrave svinje da je zaražena, a vlasnika zaražene svinje da je meso ispravno za ljudsku ishranu.

Lekar službe hitne pomoći Maja Okiljević rekla je agenciji Beta da je veterinar obavesti vlasnika zaražene svinje o zameni uzoraka pošto su ljudi već jeli termički obrađeno meso.

Ona je dodala da se nekoliko ljudi  „bukvalno posle poslednjeg zalogaja“ javilo Zdravstvenom centru za lekarsku pomoć, od toga nekoliko  službi hitne pomoći.  

Ona je pacijente uputila u infektološku ambulantu kojoj se javilo još desetak građana koji su konzumirali meso zaražene svinje.

Veterinarska inspekcija je uništila 120 kilograma mesa zaraženog trihinelozom i zabranila dalju upotrebu. Inspekcija ispituje kako se postupalo sa uzorcima, načinu utvrđivanja stanja uzorka i evidentiranja, navela je Sanja Čelebičanin.

Regionalni odbor Veterinarske komore Srbije upoznat je s grubom greškom veterinara.

„Ono na čemu je Odbor insistirao  poslednjih nekoliko godina je zabrana nelegalnog i nesavesnog rada veterinara. Pojedinci rade trihineloskopski pregled jeftinije od veterinara koji rade u zvaničnim veterinarskim stanicama. Mi sada imamo slučajeve po selima da se uzorci prikupljaju u trafikama i po kućama pa nose veterinaru“ rekao je agenciji Beta predsednik Veterinarske komore Saša Stokić.

On je dodao da u Smederevu postoji pet registrovanih veterinarskih ambulanti koje rade kvalitetno i za kratko vreme obavljaju  preglede na trihenolozu, za simboličnu naknadu od 300 dinara.

(Kraj) msp

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!