Home Info Ultrazvučne operacije katarakte u Smederevu

Ultrazvučne operacije katarakte u Smederevu

by redakcija

Intervencija je dosta komfornija od običnog zahvata, traje najviše pola sata i radi se u lokalnoj anesteziji, a pacijent istog dana ide kući.

Opšta bolnica „Sveti Luka” u Smederevu odnedavno ima najsavremeniji aparat za ultrazvučnu operaciju katarakte i jedna je od prvih zdravstvenih ustanova sekundarnog tipa u Srbiji u kojoj će se raditi ovakvi operativni zahvati. Aparat vredan oko pet miliona dinara donacija je kompanije „Farmasvis”, koja će obezbediti i edukaciju za pet smederevskih oftalmologa. Prvu operaciju ovim aparatom u Smederevu izveo je profesor dr Siniša Avramović, a prva pacijentkinja bila je Suzana Konc, penzionisana doktorka ove bolnice.

Metoda ultrazvučnog otklanjanja katarakte je dosta komfornija od običnog zahvata i za pacijenta i za lekara. Manja je trauma, radi se minimalni rez nakon čega se ultrazvukom drobi zamućeno sočivo, ispira i zamenjuje novim. Intervencija traje od 15 minuta do pola sata u lokalnoj anesteziji, a pacijent istog dana ide kući, objašnjava za Politiku dr Željko Smiljanić, zamenik direktora Opšte bolnice „Sveti Luka” u Smederevu.

Doktorka Maja Popović, načelnica Očnog odeljenja, kaže da je još jedna prednost što mogu da se rade tzv. nezrele katarakte, u samom početku kada pacijent oseti smetnje, te da ne mora da se muči i čeka da se vid potpuno zamuti.

– U ovom zahvatu nema konaca kao što je ranije to bilo nakon velikih rezova, koristi se ultrazvučna sonda i njome se ulazi i obavlja „usisavanje” mase, a potom se sočivo specijalnim instrumentom ubacuje i samo se širi i namešta – objašnjava dr Popović.

Operacije katarakte bez ovog aparata traju minimum 45 minuta, a često i duže. Nema sumnje da će vredna donacija, osim na komforu, kvalitetu i dužini trajanja operacije, skratiti i listu čekanja za ovaj zahvat na oku.

– Na operaciju katarakte trenutno u našoj bolnici čeka 30 do 40 pacijenata, iako nemamo zvaničnu listu čekanja, već se pacijenti sukcesivno pozivaju. Aparat je sada kod nas i, dok traju edukacije za lekare, radiće se obe metode uporedo. Dolaziće nam profesori iz Beograda – kaže Smiljanić.

Tokom prošle godine u ovoj bolnici urađeno je oko 350 operacija katarakte samo za pacijente iz Smedereva, ali kako se u druga dva grada Podunavskog okruga, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani ne rade ove operacije, pacijenti se upućuju u smederevsku bolnicu. Samo iz Smederevske Palanke u toku 2016. godine ovde je kataraktu operisalo oko sto pacijenata, a godišnje se u bolnici „Sveti Luka” ovoj operaciji podvrgne u proseku 500 pacijenata.

Smederevo ima sedam oftalmologa, od kojih dvoje rade u Domu zdravlja, a pet lekara iz bolnice ići će na obuku za ultrazvučnu operaciju. Pacijenti iz Podunavlja uglavnom se ne šalju u Beograd za operaciju katarakte, osim kod izuzetno komplikovanih slučajeva, kada to proceni lekar.

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!