Home Info U smederevskoj železari ponovo pokrenuta visoka peć

U smederevskoj železari ponovo pokrenuta visoka peć

redakcija

Radnicima smederevske železare najlepša božićna čestitka stigla je iz fabrike – tokom Badnje večeri pokrenuta je druga visoka peć poslegotovo dva meseca tihog hoda. Peć je zagašena 19. novembra zbog remonta na čitavom proizvodnom toku.

Pogon Aglomeracije započeo je rad već 3. januara, a za dva do tri dana očekuje se da prve količine tečnog gvožđa budu transportovane ka pogonu Čeličana, saopštio je fabrički Sektor za odnose s javnošću.

Najave da će peć biti potpaljena 12.decembra pale su u vodu zbog teške finansijske situacije u kojoj se nekadašnji železara nalazi od odlaska američkog „Ju-Es stila”. Tada je objašnjeno da para nema za kontinuiranu proizvodnju pa se remont proširio i na druge pogone, a većina radnika je poslata na godišnje odmore i plaćena odsustva. Kako sada stvari stoje, sirovina ima za mesec i po dana rada.

Plan je da se proizvodnja odvija u kontinuitetu uz neophodan tehnološki minimum koji se odnosi na raspoložive sirovine što čini najmanje 45 dana rada, kažu u Železari.

U međuvremenu, član Skupštine Železare Milenko Dželetović potpisao je memorandum o saradnji sa Investicionim fondom „ Vestvud” iz Beča, potvrđeno je „ Politici” iz redova Skupštine. Ovim dokumentom se izražava zainteresovanost za kupovinu 100 odsto fabrike u Smederevu, ali se ne navodi cena, kao ni ostali uslovi prodaje. Izražava se volja da se uposle obe visoke peći i pokrenu nove linije.Ipak, memorandum nije obavezujući.

Predstavnici bečkog fonda već su obišli fabriku. Detalji eventualne kupoprodaje biće poznati do marta.

Potencijalni kupci ponovo dolaze 9. januara na razgovor. Izrazili su veliku zainteresovanost, ali za sada nemamo konkretan odgovor. Ako WFA kupi železaru, odmah bi uložili novac u održavanje proizvodnje, to je sasvim sigurno, kaže naš izvor.

Mart bi definitivno trebalo da bude mesec odluke o sudbini smederevske čeličane. Do tada, kažu upućeni, proizvodnja će se nekako „razvlačiti”. Da li će bečki fond naći nekakav interes da preuzme železaru ili će izbori koji se najavljuju produžiti agoniju do daljeg, ostaje da se vidi.

Zaposleni u primarnoj proizvodnji, koji čine trećinu od ukupnog broja radnika Železare, nakon godišnjih odmora i delom plaćenih odsustava vratili su se na posao, a ostatak zaposlenih posle božićnih praznika sukcesivno će se vraćati u pogone glavnog proizvodnog toka, saopšteno je iz fabrike.

O. Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!