Home ZanimljivostiPutovanja Čudesna priroda

Čudesna priroda

by redakcija

Priroda ponekad izgleda kao uvrnuta mešavina stvarnosti i fikcije. U prilog tome govore fotografije prirodnih fenomena, nastale bez upotrebe fotošopa.

 

1. Slane zaravni u Boliviji
Kada se jezero Salar de Ujuni isušilo, za sobom je ostavilo slanu zaravan. Tokom kišne sezone, ovde napada nekoliko centimetara kiše i formira se površina nalik na ogledalo.

2. Pustinja Namib


U jugozapadnoj Africi nalazi se pustinja Namib, poznata po peščanim dinama, ali i biljkama i životinjama koje su se prilagodile ekstremnim uslovima.

3. Plodovi uragana Sendi


Nakon što je uragan Sendi protutnjao obalom Atlantskog okeana, jedan rolerkoster završio je u vodi i tamo je stajao punih šest meseci.

4. Čokoladna brda na Filipinima


Krečnjačka brda na Filipinima prekrivena su travom koja za vreme suše poprima smeđu boju. Odatle potiče naziv ovih formacija kojih ima preko hiljadu.

5. Fauna ostrva Sokotra


Zbog svog biodiverziteta, ostrvo Sokotra naziva se drugim Galapagosom. Nalazi se u blizini kopna Jemena i dom je ovog neobičnog "drveta zmajeve krvi".

6. Gejzir u pustinji Blek rok


Ovaj gejzir u SAD je nastao od naslaga kalcijum karbonata koje su se godinama taložile, nakon što je jedna kompanija za geotermalna istraživanja ovde izvršila bušenje 1964. godine.

7. Oaza Huakačina


Ovo seoce u Peruu dom je za svega 96 meštana. U sredini je prirodno jezero kome su ljudi na početku 20. veka pridavali lekovita svojstva.

8. Oblaci u obliku sočiva


Ovo nije NLO već skup zaista neobičnih oblaka. Oni nastaju na sličan način kao kada bacite kamenčić u mirno jezero.

9. Kanestajnen stena u Norveškoj


U blizini norveškog grada Maloja nalazi se zanimljiva stena koju su oblikovali talasi i vetar. Za to im je bilo potrebno na hiljade godina.

10. Kanjon Antilopa


Jedan od najčešće fotografisanih kanjona na svetu je kanjon Antilopa. Nalazi se u Arizoni i ima karakteristične uvijene peščane zidove.

11. Mineralni izvor Pamukale


Pamukale je kompleks mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj. Sastoji se od toplih izvora koji imaju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala.

12. Đavolja kada na Novom Zelandu


Đavolja kada, jezerce neobičnog imena, nastalo je u zoni aktivnih vulkana. Zelenu boju je dobilo od prirodnih minerala.

13. Stena Podeljena jabuka


Maorska legenda kaže da je ova stena na Novom Zelandu nastala kada su se dva boga posvađala oko loptaste stene, a zatim su odlučili da je prepolove.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!