Home Info „U boj! U boj!“ – Serijal Smederevo u Velikom ratu

„U boj! U boj!“ – Serijal Smederevo u Velikom ratu

by redakcija

„Rekao nam je tada g. Naumović: ‘Junaci, danas je Mitrovdan! Setite se vaših braća, koji su se žrtvovali za oslobođenje vaše na Kumanovu, a naročito vi, koji ste iz Mladog i Starog Nagoričana! Bili ste očevici onih junaka, koji su pali za vašu slobodu, a sada je momenat da se palim junacima ovde na Smederevu odužimo!’“ – Iz pisma listu Vardar Spire Dimitrijevića, odlikovanog učesnika Smederevskog boja 1914.

U Smederevu su objave o opštoj mobilizaciji bile izlepljene na Načelstvu i ostalim javnim zgradama, a na Trgu je opštinski dobošar usmeno obaveštavao narod. Ubrzo su počela i neprijateljstva, a grad je do kraja leta bio često bombardovan. Svoj doprinos u početnim borbama, posebno onoj na Mačkovom kamenu, dali su Smederevci u sklopu Dunavske divizije I i II poziva. 

Za odbranu Smedereva bio je zadužen Braničevski odred sa štabom u Požarevcu. Smederevski odsek odbrane prostirao se od ušća Velike Morave do potoka Srednjak kod Orešca na Dunavu, a branili su ga trećepozivci, mahom stariji od 45 godina, koje su nazivali čiče. Odsek se delio na dva pododseka, levi – od potoka Srednjak do ušća reke Jezave, i desni – od Jezave do ušća Velike Morave. Postojale su tri linije odbrane. 


Drugog dana Mitrovdana, tačnije 27. oktobra po starom kalendaru, odnosno 9. novembra 1914. po novom, dogodilo se ono čega su se Smederevci pribojavali – iskrcavanje neprijateljske vojske na smederevsku obalu Dunava. Austrougarska 6. landšturm brigada, čiji je komandant bio general-major August Mrazek, započela je desant oko 2 časa i 30 minuta posle ponoći. Jurišna grupa sa čamcima bila je na našoj obali kod Rasadnika već oko 3 časa. U isto vreme je i neprijateljska artiljerija počela da tuče prostor od Pavlice do Karađorđevog brda, dajući time podršku pešadiji. Srpska prva linija odbrane je lako probijena. Austrougarske snage su brzo napredovale i nešto posle 4 časa već su se našle pred srpskom drugom linijom odbrane, kod Molerovog šanca. Napredovanje Austrougara jurišem je pokušao da zaustavi major Kaljević, koji je tom prilikom poginuo. Gubitak Molerovog šanca, važne tačke u odbrani levog pododseka, ozbiljno je ugrozio odbranu Smedereva. 

Ipak, komandant Smederevskog odseka, potpukovnik Svetomir K. Cvijović, uputio je jedan bataljon sa zadatkom da povrati izgubljene položaje. Pristigavši pred Molerov šanac, posle dva neuspešna juriša, konačno je ovaj bataljon oko 13 časova uspeo da ga povrati i oslobodi bateriju koju je neprijatelj zarobio pri osvajanju šanca. Srpska artiljerija je ponovo počela da dejstvuje sa ovog položaja, što je bio i odlučujući momenat boja, jer je tek tada protivnapad mogao da počne. 

U međuvremenu, u pomoć je pristigao i 2. bataljon Vardarskog puka pod komandom majora Jovana Naumovića, koji je bio stacioniran kod Petke, severoistočno od Požarevca. Vardarci su prepešačili 32 km za pet sati, i posle kratkog predaha odmah krenuli u juriš. Dvadeset godina kasnije, na stranicama skopskog lista Vardar, objavljeno je svedočanstvo pukovnika Svetomira Savića, učesnika ovog boja: „[…] Komandant polubataljona ode da primi zapovest, a starešine i ljudstvo uz pratnju neprijateljske artiljerije i mitraljeza otpevaše zakletvu 'U boj! U Boj!' od Zajca i posmatraše lepu sliku odanosti i neustrašivosti u službi za Kralja i otadžbinu.“ 

Nakon dolaska pojačanja, protivudar je izveden tako da su austrougarske snage potisnute do Rasadnika, gde je i obavljeno iskrcavanje, a ubrzo su i saterane u panični beg preko Dunava. Broj zarobljenih neprijateljskih vojnika iznosio je preko 2.000, dok je broj onih koji su poginuli ili su se podavili bio oko 700. Oni su pokopani u zajedničkoj grobnici bez ikakvog obeležja, iskopanoj pored puta koji je vodio od Smedereva ka selu Udovice. Još veća nemarnost ogleda se u nepostojanju tačnog podatka o broju srpskih žrtava, kojih je po nekim procenama bilo oko stotinak. Prigodno obeležje u znak sećanja na ove junake još uvek nije postavljeno. 

Tekst predstavlja izvod iz kataloga izložbe Smederevo u Velikom ratu koja će biti otvorena u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo od 21. novembra do 21. decembra 2014.

Autori: Miroslav Lazić i Marko Stefanović

Pogledajte još:
U OSVIT RATA!

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!