Home Info Trostruki trijumf Beogradske filharmonije na Smederevskoj tvrđavi

Trostruki trijumf Beogradske filharmonije na Smederevskoj tvrđavi

by redakcija

Nastup Beogradske filharmonije u Smederevu utorak uveče mogao bi se opisati trostrukim trijumfom – orkestra, publike, ali mogućnosti koje je u drevnom ambijentu tvrđave otvorila klasična muzika.

Pred više od dve hiljade žitelja tog grada i uz zvuke Beogradske filharmonije Smederevska tvrđava je ličila na letnje pozornice starih evropskih gradova Verone, Taormine ili Edinburga, koje tokom letnjih meseci ugošćuju najveće svetske orkestre. Zbog ogromnog interesovanja slušalaca, koncert je kasnio pola sata jer su čitave kolone ljudi strpljivo čekale da uđu u u ambijent Smederevske tvrđave kako bi čuli Beogradsku filharmoniju. Kada je orkestar izašao na scenu, svako sedište, dodatne klupe i svaki stepenik Tvrđave bili su popunjeni, dok je izvan njenih zidina ostalo nekoliko stotina građana. Posle efektnog programa, odsviranog povodom Svetskog dana muzike, koji su sačinjavala popularna dela ruskih i srpskih kompozitora, orkestar je na bis odsvirao Bernštajnov „Mambo“ i „Marš na Drinu“, praćen ženskim horom „Kir Stefan Srbin“ iz Smedereva. Ovacije sa Tvrđave nisu se stišale ni deset minuta od odlaska orkestra, pa su se muzičari još jednom vratili na scenu. Na predlog dirigenta Darka Butorca odsvirali su „Igru sablji“, „Balkansku simfonijsku igru“ i ponovo „Marš na Drinu“, uz koji je publika stojećim ovacijama ispratila muzičare. Kako su naveli organizatori iz Smederevske tvrđave, „u domu Despota Đurđa ponovo su svirali najbolji muzičari svog vremena.“

Možda je najveći domet smederevskog koncerta Beogradske filharmonije bilo razbijanje dugo negovane predrasude kako u unutrašnjosti Srbije nema mnogo publike koju bi mogao da privuče takav tip koncerata klasične muzike. Umesto toga, Grad Smederevo se pokazao kao odličan organizator koncerta, kojim je Beogradska filharmonija izbrisala još jednu granicu – između Beograda i ostatka Srbije. Raduje što će smederevski koncert biti samo prvi u nizu koje Beogradska filharmonija u narednoj sezoni priprema za publiku van glavnog grada.

Foto 360 stepeni  možete pogledati na našoj FB strani:

http://www.facebook.com/#!/pages/Beogradska-filharmonija/140100019646

 

Nevena Šinka

 PR Manager

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!