Home InfoČitaoci pišu Svileni gajtan za Jasnu

Svileni gajtan za Jasnu

redakcija

Ponekad budemo slabi pa uhvatimo sebe kako se naslađujemo tuđom mukom, posebno ako je taj koji muku trpi bio loš i nečastan. Zaslužio je, kažu. Došao đavo po svoje, kažu. Takve ne treba žaliti, kažu.

Ajni-efendija je u Selimovićevom Dervišu platio glavom svoje beščašće. Bio je kadija, glavni čovek u gradu, tužio je i sudio je, a na kraju je sam sebi presudio. Iz Carigrada je stigao Katul-ferman, smrtna presuda, davljenje svilenim gajtanom. Zasluženo ili ne, manje je bitno.

Jasna Avramović je sačuvala glavu, vreme Turaka je prošlo. Ali je direktivom iz srpskog Carigrada izgubila funkciju šefa smederevskog odbora SNS-a, što je funkcija mnogo važnija od gradonačelničke. Jer, ko razume politiku u Srbiji, zna da se moć ne crpi iz institucija, nego iz stranačke mašinerije. A SNS jeste mašinerija koja je ovaj put bacila Jasnu pod sopstvene točkove. Nije ni prva ni poslednja.

Ne treba je žaliti, ali se ne treba ni radovati, jer je ona samo personifikacija lošeg i nakaradnog sistema koji će postojati i posle nje. Smederevo ima mnogo veće probleme od Jasne Avramović. To je apatija. Učmalost. Palanački duh. Strah. Učaurenost. Sve ono što Smederevo nikada nije bilo, sada je postalo. Jasna je uradila mnogo da grad bude ovakav kakav jeste. Bastion SNS-a, palanka gde su se lokalni kriminalci i politikanti, secikese i šibicari, mufljuzi i gilipteri raznih profila, burazerski utalili i žive sjajno, dok je običan narod ili bez posla, ili u robovlasničkom odnosu sa poslodavcem za platu nedostojnu čoveka. Zastrašen, ucenjen, vezan.

Pomisliće neko da pravdam narod, a okrivljujem vlast. Naprotiv, narod je najveći krivac što je dozvolio sve ovo. Jedan deo zato što ne izlazi na izbore i dopušta da ga jašu. Drugi deo zato što izlazi i glasa za ovakvu vlast.

Smederevo trenutno vode najgori i najnesposobniji od nas. Jasna je prepisala recept sa republičkog nivoa i okružila se mediokritetima i beskičmenjacima koji će svojom pojavom zabašuriti njenu sopstvenu nesposobnost. U zemlji slepih jednooki je kralj, rekao je pre nekoliko vekova Erazmo Roterdamski i to je filozofija kojom se srpski vođi vode pri izboru svojih saradnika. Sklanjanjem Jasne se neće skloniti armija partijskih potrkuša koje je jedino posedovanje partijske knjižice, i neposedovanje bilo kakvih moralnih normi i skrupula, preporučilo za mesta na kojima su.

Konačno, poručio bih nešto nadolazećem gradonačelniku koji će Jasnu Avramović zameniti, ubrzo, ili nakon sledećih izbora: Kadija koji je nasledio pomenutog zadavljenog Ajni-efendiju se zvao Ahmed Nurudin. Bio je čestit čovek i radio je časno. Zadavljen je svilenim gajtanom posle dekreta iz Carigrada, isto kao i njegov prethodnik.

Autor: Nikola Kolja Krstić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!