Home InfoČitaoci pišu SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA!

SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA!

by redakcija

Kada se samo setim silnih hvalospeva pre skoro 10-tak godina kada su obeležavali kobajagi 60 godina postojanja Košarkaškog kluba “Smederevo”, (koji inače i ne postoji od 2004.godine), i kada se još tada znalo da je sve to “veštačka tvorenina” sa ljudima okupljenim uz klub da zadovolje iskuljučivo svoje lične potrebe, pre svega finansijske (čast izuzecima).

Evo, posle skoro decenije od te “slavne proslave”, napokon smo došli do realne situacije. Košarkaški klub “Smederevo 1953” sada se takmiči u Drugoj ligi Srbije, sa trenutnim skorom od 0-13 i po svemu sudeći definitivno ispada u niži rang takmičenja. Odnosno, u rang takmičenja odakle je sva ta veštačka kreacija i počela. Podsećanja radi, KK “Smederevo 1953” se u sezoni 2008/9 takmičio u Prvoj Srpskoj Ligi da bi po otvaranju Dvorane Smederevo 2009. godine, bez takmičenja “ušetao” u tadašnju “B ligu” Srbije, a nakon dve sezone, takodje bez ostvarenog plasmana otpočeo takmičenje u Prvoj Ligi Srbije.

Ovo “preskakanje rangova” i stvaranje lažne slike o stanju košarke u Smederevu predstavlja glavni uzrok sadašnjeg stanja. Da je ikada postojao ozbiljan plan rada, i da se zaista tada mislilo o budućnosti Smederevske košarke, sada ne bismo imali situaciju da nemamo ni dovoljno kvalitetne juniore ili kadete da makar popune broj na treningu, a o igranju na utakmicama da i ne govorimo. Istina, ima tu još po koji talenat koji se nekako provukao kroz ovo sivilo, ali ako se nešto ubrzo ne promeni, takodje će doživeti istu sudbinu kao i njihovi prethodnici koji su bili proglašavani za talente, i kojima su predvidjane velike karijere, a koji odavno više nisu ni blizu košarke, a ni sporta.

Dok smo mi razigravali razne Jaramaze, Zagorce, Bitadze…pojedina deca u Smederevu nisu dobijala šansu ni da dodju na trening seniorskog tima. Ako se i desi da dodju, uglavnom su bila ismevana od strane tamošnjih stručnjaka zbog “košarkaškog ne-znanja”. Očigledno su zaboravili ko im je to znanje iliti ne-znanje i preneo kroz mladje selekcije.  Bilo je i situacija kada su pojedini dečaci bili „ispraćeni“iz „Dvorane Smederevo, a da im pre toga nije pružena šansa da odrade i jedan trening, i to u pratnji svojih roditelja. Jedan od izgovora bio je da takvih igrača imaju „na kilo“, i da nema potrebe ni da ga vide na treningu jer imaju previše igrača na spoljnim pozicijama. Tačno, bilo je previše, ali ne domaćih igrača, a još manje dece koja su prošla sve mladje selekcije u klubu, a koji nikada nisu mogli da doguraju do seniorske selekcije. Najbliže što su mogli da budu je prilika da brišu parket na utakmicama seniorske lige, ili da budu „vatreni navijači“ na tribinama. Naslov u novinama iz tog vremena kada je “Mega” zdušno koristila Smederevo za svoje lične potrebe: “Smederevo brusi klince”? Pa evo dragi treneri, sada posle toliko “brušenja” u klubu ostali samo “dugmići”.

Evo kako je to “opisano”…

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo obnovili saradnju sa Mega Leksom i što će u našoj ekipi prve seniorske minute dobiti vrlo talentovana generacija rođena 1998. godine (A gde su naše generacije 1996, ‘97, ‘98) . Sa njima smo imali istu saradnju sa generacijom '95 i to se pokazalo kao pravi pogodak, vidite kako su se razvili ti igrači na čelu sa Zagorcem i Jaramazom. Biće ovo i veliki ispit za mene kao trenera, to je izuzetno osetljiv period kada igrači prelaze iz juniorske u seniorsku košarku. Uz te mlade igrače smo obezbedili i nekoliko iskusnih koje predvodi Slobodan Božović i nadamo se da će takav tim imati kvalitet za opstanak u ligi, što nam je prvenstveni cilj. Mi smo već sedam godina tim bez dugovanja, ne obećavamo mnogo, ali se pokazalo da radimo dobro i imamo rezultate." – izjavio je za "MVP portal" trener Smedereva 1953. – Oktobar 2016.

Za slučaj da vas interesuje ko je odgovoran za ovakvo stanje u Smederevskoj košarci, evo da ne živite u "neznanju":

Tadašnji prvi strateg Smederevskih košarkaša “diplomatskim odgovorom” svaljuje krivicu na svoje kolege. Pa naravno, to je karakteristika ljudi koji prihvataju odgovornost. Nikada nije kriv onaj ko je prvi, već ovi ostali što se nalaze u lancu ispod njega.

Naravno da je sada najlakše kritikovati, jer posle izgubljene bitke svi generali su pametni. Ali, ovi momci koji sada brane boje Smedereva NE ZASLUŽUJU DA BUDU KRITIKOVANI!

Oni su naša realnost, a svima su “puna usta” kritike i negativnih komentara na račun ovih momaka. Čitam naslove po lokalnim novinama: “Nastavlja se tužna smederevska košarkaška priča”?! Pa dobro, šta je tu tužno? Jel tužno to što po prvi put imamo sastavljen tim od momaka koji su svoje prve košarkaške korake i napravili u Smederevu? Jel tužno to što imaju treninge u ledenoj “Dvorani Smederevo”, jer za njih nema grejanja? Jel tužno to što većina njih ne prima novac za to što igra, dok znamo koliko smo plaćali Balabana i ostale?

Ali je tužno što nema gledalaca na utakmicama! Tužno je što su svi unapred “osudili” ovu ekipu još pre početka takmičenja, i što su ostavljeni da sami “izigraju” ovu sezonu. Takodje je tužno što i ovo malo lokalnih novinara svojim “mističnim naslovima” dodaje so na ranu, i dodatno utiče na lošu atmosferu kada je reč o košarci u Smederevu. Tužno je što više cenimo tudje, a nipodaštavamo svoje!

Iz svega ovoga stičem utisak da je to neka vrsta namernog bojkota, kako bi pokazali da nama nema napredka bez onoga što su mu “dali pedalu”, jer se javno žalio kako nema dovoljno para, pa je sa dva sendviča otišao na Kup “Radivoja Koraća”. Naša “despotica” nije mogla tako lako da predje preko tih reči, i onda je usledio ovaj radikalan potez, na sreću Smederevske košarke. Na poslednjoj utakmici protiv “Kolubare” na domaćem terenu, jedan od gledalaca je u toku utakmice izgovorio ironičnim tonom : “Vrati se sve ti je oprošteno”. Toliko o tome…

Inače, plan je bio drugačiji, ali im se malo “omaklo”.  Intervjuu iz januara 2015.

Da li ćete 2016. godinu dočekati u Košarkaškom klubu Smederevo?

“Ne bih voleo da se dogodi takav scenario. Voleo bih da pronađem neku drugu sredinu. Ne bih voleo da se dogodi situacija da mi napustimo klub, a onda se pojavi sponzor i preuzme klub i ne daj bože upropasti ono što smo mi čuvali 11 godina”

On je i pronašao drugu sredinu, ali ono što ste vi “čuvali 11” godina, e to još nikako ne možemo da nadjemo, pa molimo sve vas koji nešto znate, da se javite ovima u klubu, da pronadju barem nešto.

A evo šta je trener Slobodan Klipa  izjavio vezano za aferu “Sendviči” koju su tada pratili svi domaći mediji.

"Neko je izašao i pomenuo dva sendviča za put. Evo, mi nosimo po jedan sendvič. Malo smo povređeni i uvređeni svi koji radimo u košarci. Pisalo se o Smederevu u nastavcima, serijal, kao da je "Farma". Ne znam iz kog razloga je tako. Pa niko ne spava na gostovanjima u ovoj ligi. Koliko ja znam Smederevo redovno prima platu, dok ostali u ligi i ne baš. Umesto da se priča o tome da su bili najbolji trojkaši u prvom delu lige, da se ističe kako su igrali dobru košarku, da su imali igrače na otvorenim ugovorima, što je problem koji treba rešavati. Jer u tom delu je nastao problem, imali su igrače koji su otišli, a mi sad pričamo o momku koji uzgaja prasiće, a ne o košarci. Dajte da pomognemo ako neko ima problem, a ne da se zezamo sa tim, Smederevo je postalo atrakcija" – zaključio je Klipa.

Još jedna izjava, ovogo puta leta Gospodnjeg 2014.  Izjava trenera za lokalne novine na pitanje:
„Kako ste uspeli onda da sastavite kraj s krajem ?“

„Prali smo sami dresove, Dragan Kaplarević i ja smo pravili igračima sendviče, lepili plakate koje smo dobili, sudijama kupovali sokove… Mnogo para smo dali iz svojih džepova. Često smo pozajmljivali pare da odigramo utakmicu na domaćem terenu. Niko nas nije razumeo i čini mi se da su svi mislili da u klubu teku med i mleko“. – Inače, u tom periodu  KK “Smederevo 1953” je imalo “samo” 5.000,00 eura mesečno?!

Pored ovih „istorijskih činjenica“ da se vratimo na temu:

Da naslov ovog teksta opravdava svoje reči je činjenica da su neke stvari ipak ostale iste, odnosno slepo nasledjene od prethodnika. I pored svih poteškoća sa kojima se Košarkaški klub „Smederevo 1953“ trenutno suočava, pojedinci i dalje ne menjaju kurs po pitanju dovodjenja većeg broja igrača sa strane. Naslov u novinama „Pojačanja što pre“?! Iz kog razloga je sada potrebno dovoditi dodatna pojačanja? I pored toga što definitivno ispadamo iz lige, mi opet želimo da razigravamo tudje igrače i da im „nabijamo“ statistiku da se prodaju za sledeću sezonu! Pa zar nije logično da sada date priliku ovim momcima da „osete“ takmičenje u Drugoj ligi, i da im ovo ujedno koristi kao neophodno iskustvo za narednu sezonu? Ako već ima slobodnog mesta, pa pružite priliku momcima iz Smedereva koji dolaze na treninge, i koji Vas ništa neće koštati, a svakako će pružiti više nego bilo koji igrač sa strane.

Trenutno, pored Darka Rnića koga skoro pa možemo nazvati domaćim igračem, i koji je i u ovoj sezoni ali i u prethodnim pokazao visok nivo profesionalizma, imamo još dvojicu igrača koji su došli iz drugih klubova. Ostatak tima čine igrači koji su u ranijim godinama nastupali za KK „Smederevo 1953“, kao i za lokalne klubove „Basket in“, „Starinski“.

Takodje, još jedna „nasledjena praksa“ je i sujeta koja nas u mnogim oblastima, pa i u sportu, sprečava da napravimo korak više. Ali, to je za neku drugu temu.

Za kraj, želim da vam čestitam predostojeće praznike, i da vas pozovem da u novoj 2018.godini pružite više podrške našim košarkašima, ali i svim ostalim sportistima koji na najbolji mogući način predstavljaju naš Grad.

Kažu da “Svaki put kad otcepite list na kalendaru, otvarate novo mesto za nove ideje i napredak”.  U duhu ove poruke želim vam napredak na svim poljima u 2018. godini.

Pored naravno dobrog zdravlja želim da vam ova godina bude ispunjena obiljem radosti i dragocenih trenutaka. Nazdravimo Novoj godini kao još jednoj šansi da sve postavimo na svoje mesto.

Živeli!

Autor: CoachNI

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!