Home InfoSport Strahinji na Balkanskom prvenstvu bronza, u klubu prezadovoljni sezonom

Strahinji na Balkanskom prvenstvu bronza, u klubu prezadovoljni sezonom

by redakcija1

Na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu u Turskoj, karatisti iz Smedereva nastupali su pod zastavom Srbije, a Miloš Jovanović, glavni trener karate kluba SD Combat bio je i jedan od trenera reprezentacije.

Balkanski šampionati za decu se održavaju svake godine, mi uglavnom imamo reprezentativce u mlađim kategorijama. Ovaj poziv za mene je došao iznenada, tri nedelje pred Šampionat, a na osnovu našeg kontinuiteta i rezultata u prethodnih 12 godina, koliko se takmičimo pod mojim vođstvom.

Išao je veliki broj dece, sa oko 20-ak trenera pa je svaki u proseku imao po desetoro takmičara. Mi kao klub smo imali trojicu reprezentativaca. Moglo je i više, ali ja sam želeo da odu zaista samo najbolji i najspremniji – kaže za SDCafe.rs Miloš Jovanović, trener SD Combata.

Na osnovu rezultata iz ove sezone, državnog prvenstva, Trofeja Srbije, regionalnog prvenstva i drugih takmičenja, pozvani su Petar Stojković 2011. godište, Strahinja Vasiljević 2012. i Uroš Borojević 2013. godište. Sva trojica su opravdala očekivanja.

Ovo je takmičenje okupilo preko 1600 takmičara iz 12 zemalja Balkana. Mi smo kao zemlja u generalnom plasmanu, u mlađim kategorijama bili drugi, iza Turske. Sve u svemu – dosta dobro  odrađeno prvenstvo.

Naša zemlja je prethodnih godina bila u vrhu svetskog karatea. Smederevo se takođe dobro kotira na mapi srpskog karatea, stvarno dosta i radimo, mnogo i ulažemo sredstava za njihov napredak.

Strahinja i Petar su standardni reprezentativci već tri godine, dok je Urošu ovo bila druga sezona takmičenja i dobio je poziv na osnovu dobrih rezultata na turnirima.

Stvarno su bili koncenstrisani, fokusirani. Mi smo se ranije dogovorili kako moraju da se ponašaju kad rade za repreznatciju koju moraju da poštuju na prvom mestu jer nastupaju za svoju državu. Fokusirali su se na to i ispoštovali su taj naš dogovor.

Kada dobiješ tu priliku, moraš da imaš i određeni odnos prema tim stvarima, da budeš angažovan maksimalno, da poštuješ protokol i ostalo. Oni su to uspeli. Sva trojica su odlično odradili takmičenje.

U svakoj kategoriji je bilo od 30 do 40 takmičara, znači četiri do pet borbi je potrebno za medalju. Konkurencija je jaka i nije takmičenje otvorenog tipa da može da dođe ko hoće, nego najkvalitetniji sa celog Balkana – dodaje Jovanović.

Strahinja Vasiljević je do bronze došao tako što je od četiri borbe, pobedio u tri. Izgubio je u prvoj, od učesnika iz Bosne, međutim, pošto je on prošao u finale, sistem repasaža predviđa da se pobeđeni bori sa onima koji su izgubili od tog istog takmičara pre nego što je prošao u finale. Tu je Strahinja savladao dva učesnika iz Grčke i još jednog iz Bosne. Na pitanje kakvi su mu utisci sa Balkanskog prvenstva, da li je bilo teško i ima li razlike kad nastupa za reprezentaciju, Strahinja kaže:

Velika je razlika, zna se kada se radi za klub, a kada za zastavu. Takmičenje je bilo jako teško i nadam se da smo ispunili ono što je trener očekivao od nas. Sva trojica smo to shvatili jako ozbiljno. Znali smo da radimo to za Srbiju, nismo došli tamo da se igramo nego da radimo.

Ja sam imao četiri borbe za medalju. Bilo je naporno jer sam u repasažu imao tri meča jedan za drugim. Treme nije bilo, već samo nekog pozitivnog straha. Tako sam se osećao pred svaki meč i mislim da je to normalno. Kako se završi meč po meč, tako i taj strah po malo nestaje.

Strahinja trenira od svoje šeste godine, a kako kaže, karate je zavoleo zbog nekih takmičara koji su u to vreme bilo poznati.

Dopalo mi se to veoma. Ja sam zamišljao da sam kao oni. Na svakom treningu učimo nešto novo, zato je to veoma zanimljiv i lep sport. Mnogo toga traži, ali je lepo – dodaje Strahinjja.

On je bio šampion Srbije u karateu ove godine, osvojio je prvo mesto Centrale Srbije, prvi je bio i na Trofeju Beograda, a na Zlatnom pojasu Čačka drugi. To su bila ključna takmičenja za odlazak na Balkansko prvenstvo.

Naš plan za dalje, jer smo ovu sezonu odradili kako treba, jeste da sada sledi priprema za Poreč. Krajem juna tamo ide Petar Stojković, putuje sa reprezentcijom isto, radi svetsku ligu mladih, gde je prijavljeno oko 3600 sportista.

To je vrh karate sporta što se tiče svih kategorija. Broj učesnika po kategoriji je limitiran na 96. Trenutno, kod Petra u kategoriji je nešto više od 80 takmičara iz celog sveta. To je bodovno takmičenje za Olimpijske igre mladih.

U suštini, postoje četiri Premijer lige mladih, Poreč, Venecija, Meksiko i Španija. Dve možemo da ispratimo, dve teško. Skupljaju se bodovi i na osnovu toga treba izboriti normu za učestvovanje na Olimpijskim igrama mladih.

Time završavamo sezonu. Ja sam veoma zadovoljan. Imali smo smenu generacija u klubu. Jedna seniorska ekipa je otišla, zbog studiranja ili zaposlenja, to je veoma nezgodno u Smederevu jer nemamo univerzitet.

Došla je nova generacija takmičara. Strahinja je tri godine zaredom šampion Srbije, Uroš Borojević ove godine izuzetan, Petar takođe, na svim jakim takmičenjima su njih trojica pravili rezultate, kao i još neka deca, ali su se ove godine njih trojica izdvojila – kaže trener Miloš Jovanović.

Ujedno, SD Combat je ove godine dodatno omasovljen. Trenutno ima oko 110 članova na dve lokacije. Svako ko hoće, može da se priključi, nema određene starosne granice. Jedna sala za treninge je u TC Nadvožnjak, a druga u ulici Crvene armije broj 68.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!