Home InfoDruštvo Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića 120 godina kasnije

Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića 120 godina kasnije

by redakcija

Album sa fotografijama Smedereva biće predstavljen u celini, na dizajniranim printovima 120×120 cm, kao i 150×85 cm, oživljavajući „sliku“ rečima, odnosno citatima iz domaćih i stranih putopisa i novinskih zapisa s kraja 19. veka, kao i „prisutnim“ savremenicima koji su međusobno bili blisko povezani, kumovi Milan Jovanović i Branislav Nušić, i poslednji Obrenovići na prestolu, kraljevski par Aleksandar i Draga.

Ova izložba biće i više od prikaza Smedereva na starim fotografijama. Ona je ujedno mali osvrt na istoriju fotografije u Srbiji. Naime, povezana je istorija i književnost, skrenuta pažnja na pripovetku Branislava Nušića „Fotografija“ posvećenu upravo fotografu Milanu Jovanoviću.

Jedinstven u stvaralačkom opusu Milana Jovanovića foto-album Smedereva predstavlja dragocen izvor u proučavanju razvoja srpske fotografije. U dužem vremenskom periodu gotovo nepoznat, ovom izložbom se prvi put predstavlja najširoj javnosti.

Ovaj album predstavlja dragoceno vizuelno svedočanstvo za poznavanje tadašnjih vizura Smedereva, njegovih istorijskih pejzaža, ulica i javnih građevina profanog i svetovnog karaktera. Album sadrži ukupno petnaest fotografija. Na osnovu niza činjenica utvrdjeno je da je album mogao da nastane oko 1895/96. godine. Fotografski snimci panorama i veduta su u ovo vreme bili retkost, čime „smederevski album“ još više dobija na značaju.

Kontekst nastanka albuma nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavlja se da je povezan sa dinastijom Obrenović, čiji su vladari sa svojom dvorskom pratnjom bili česti gosti Smedereva u ovom vremenskom periodu. Takođe, ne možemo biti sigurni da je album nastao iz komercijalnih pobuda, kao predložak za izradu razglednica, s obzirom da je samo jedna od fotografija iz albuma upotrebljena u tu svrhu.

Sve fotografije snimljene su jednakim kompozicionim i stilskim rešenjima i predstavljaju izuzetno značajan vizuelni materijal u poznavanju fizičke strukture Smedereva u prošlosti. Takođe, album predstavlja značajnu kockicu u mozaiku fotografske prakse jednog od najboljih srpskih fotografa, Milana Jovanovića.

Autori izložbe mr Snežana Cvetković, višig kustos Muzeja u Smederevu i Miroslava Lazića, viši kustos Muzeja u Smederevu.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!