Home Info Srbija vlasnik Železare

Srbija vlasnik Železare

redakcija

Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima američke kompanije "Ju es stil" ugovor o otkupu Železare Smederevo, kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanjie.

U ime "Ju es stila", ugovor je potpisao potpredsednik kompanije za evropsko poslovanje Dejvid Rintul.

Cvetković je posle potpisvanja ugovora istakao da Vlada nema nameru da bude vlasnik i upravljač Železare Smederevo, već će u narednom periodu učuniti sve da nađe stratškog partenra i obezbedi budućniost za tu fabriku.

"Vlada će učiniti maksimalne napore da održi proizvodnju, nađe strateškog partnera i načina da nakon krize, fabirka počne da posluje sa profitom, rekao je premijer.

Cvetković je naglasio da se na primeru Železare Smederevo, u punoj meri pokazalo, koliko je svetska ekonomska kruiza jaka i koliko utiče na Srbiju.

On je ukazao i da je Vlada zaključila i da je opcija preuzimanja Železeare manje loša od zatvaranje te fabrike i dodao da ta mera ima socijalni karater, jer čuva radna mesta i brine o ekonomiji države.

Premijer je rekao da će DANAS biti određen v.d. direktora Smedervske železare.

Prema rečima Cvetkovića, Vlada Srbije nije imala pravo da pregovora sa potencijalnim strateškim partnerima, dok nije postala vlasnik, istakavši da ima interesenata iz Ukrajine, Rusije, pa čak i sa Dalekog istoka i izrazio očekivanje, da će u što kraćem roku biti pronađen starteški partner.

Cvetković je dodao da cena od jedan dolar, za koju je kupljena železara, nije neuobičajena, jer je "Ju es stil" u protekle dve godine beležio gubitke, što je dovelo do toga "da se ne može dobiti neka pozitivna cifra."

On je naveo da je kupovina iznuđeni potez i da vlada mora da podnese troškove, kao da će btii izvršene i neke preraspodele iz budžeta , ali da će on ostati onakav kako je i predviđeno.

Cvetković je naglasio da neće biti dodatnog budžetskog deficita i da će se naći stredstva, ili kroz bankarske kredite ili preraspodelu budžeta.

Premijer je ipak istakao da će taj nivo troškova biti niži nego da je Železara prestala sa radom i da je bez posla ostalo više od 5.000. ljudi.

Potpredsednik "Ju es stila" rekao je da je kompanija naporno radila, kako bi unapredila poslovanje u Srbiji, ali je ukupna ekonomska kriza dovela do takve situacije, u kojoj se nalazi danas. On je izrazio žaljenje što odlazi iz Srbije i istakao da će ta kompanija pružiti svu neophodnu pomoć u periodu tranzicije.

Cvetković se zahvalio "Ju es stilu" na svemu što su uvčinili tokom 10 godina rada u Srbiji. On je istakao da je ta kompanija unapredila Železaru Smederevo u tehničkom smislu, uveo noela industrijsku kulturu i investirala nekoliko stotina miliona dolara, što nazalost nije bilo dovoljno, jer je pod udarom svetske krize bila primorana da napusti Srbiju.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!