Home InfoDruštvo Renoviranje gradske kuće

Renoviranje gradske kuće

by redakcija

Gradska kuća se renovira. Radovi zamašni, biće prelepa, a koštaće ne znamo koliko još.

Pare su planirane rebalansom budžeta za 2016. godinu. Da je opravdano, dokazuje Elaborat o opravdanosti i efektima urađen u saradnji sa Ministarstvima za lokalnu samoupravu i rudarstvo i energetiku. Uz to je i neophodno, kažu, jer su prozori stari i rizični i „postoji verovatnoća da neko strada”. A kad se menja kompletna stolarija, red je da se uradi i izolacija i fasada,  ugradio kotao na bio masu. O istom trošku, dozidaće se još jedan sprat.

Doduše, zameniće se kotlovi u školi “Dimitrije Davidović” koji će ubuduće koristiti gas, a osim škole grejaće i Centar za kulturu.

Sve lepo, samo nije rečeno koliko će koštati.

“Tačna vrednost kredita još nije poznata jer će iznos zavisiti od prispelih ponuda izvođača, ali je izvesno da radovi neće koštati onoliko koliko je to projektovala Direkcija za izgradnju…” obavestila je građane gradonačelnica.  A koliko je to projektovala Direkcija, opet se ne zna.

Na Skupštini grada, kada je usvajan budžet, najavljeno je da će ovaj projekat koštati 79,9 miliona dinara

Na sajtu grada objašnjeno je i da će se „kredit sam vratiti kroz uštede, i da kredit nije klasičan već pozajmica banke". Kako god da zvali uzimanje para iz banke, ovdašnoj vlasti ova disciplina ide od ruke poslednjih godina. Toliko im sramotno dobro ide da su izbili na prvo mesto tabele najzaduženijih manjih gradova Srbije, ili na peto mesto ukupne tabele posle Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Srazmerno budžetima, ubedljivo smo najzadzuženiji.

Tako je dug Smedereva je 1.039.044.342 dinara, prema izveštaju Uprave za javni dug Ministarstva finansija. U ovu cifru nije uračunat poslednji kredit. U ovoj godini je za otplatu kamata predviđeno 56.420.000 dinara, dok je za otplatu glavnice izdvojeno
198.815.000 dinara.

A tek kad se uporede smederevski i budžeti drugih, tek onda je jasno o kakvoj zaduženosti do guše je reč. Nema se, a može se. Jer su tako u mogućnosti. Zato su, valjda, i dobili skoro 50 odsto glasova na izborima.

 

                            BUDŽETI           DUG

Novi Sad           21 milijarda           4,7 milijardi
Kragujevac       10,8 milijardi          1,2miljarde
Niš                   11,8 milijardi         1,4 milijarde dug
Smederevo       3,2 milijarde          1,04 milijarde

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!