Home Info Gimnazija u Smederevu upisuje đake na novi smer

Gimnazija u Smederevu upisuje đake na novi smer

by redakcija

Svakako bitne informacije, bar za đake osmake i njihove roditelje, koji intenzivno razmišljaju o odabiru prave srednje škole, jesu one o otvaranju novih smerova u smederevskim školama. Na svu sreću, nova odeljenja se otvaraju, a samim tim i nove mogućnosti za naše buduće srednjoškolce i za odabir budućih zanimanja. 

Tako će ove godine i Gimnazija u Smederevu, pored već uobičajene strukture od 3 odeljenja društveno-jezičkog (ukupno 90 učenika), 4 odeljenja prirodno-matematičkog (120 učenika) i jednog odeljenja filološkog smera (24 učenika), upisati i jedno novo odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima za informatiku i računarstvo (20 učenika). 

Uvođenje novog smera, osim što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji, u potpunosti prati i zakon tržišta – naime, stručnjaci u područjima IT su deficitarni i potreba za njima je u stalnom porastu, a predviđa se da stručnjaci tog profila neće imati nikakvih problema sa zapošljavanjem. Na sve to treba dodati i da iskustvo govori da veliki broj đaka nakon završetka Gimnazije nastavlja školovanje na fakultetima koji obrazuju stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija. 
Pošto su filološko odeljenje i odeljenje za računarstvo i informatiku odeljenja za posebno darovitu decu, za ova dva odeljenja polaže se i poseban prijemni ispit.

Na prijemnom ispitu za filološko odeljenje polaže se test iz srpskog jezika i književnosti i iz engleskog jezika, a za upis u računarsko odeljenje polaže se matematika. 
U Gimnaziji se i ove godine, počevši od 15. Aprila, organizuje besplatna pripremna nastava za polaganje navedenih ispita, a prijavljivanje je u toku.

Podsećamo, gimnazija je srednja škola za opšte obrazovanje koja priprema učenike za fakultet. Naziv potiče od antičke grčke reči „γυμνάσιον“ koja predstavlja fizičko i intelektualno obrazovanje mladih. Naša Gimnazija važi za jednu od najstarijih škola u Smederevu i jednu od najjačih srednjih škola u Srbiji. U njoj se đaci svakako mogu dobro pripremiti za dalje školovanje, a to potvrđuje i veliki broj nagrada koje osvajaju naši učenici na takmičenjima svake godine iz skoro svih predmeta, kao i zavidni rezultati prijemnih ispita na svim fakultetima koje upisuju.

Više o radu škole, informacijama u vezi sa upisom i vannastavnim aktivnostima škole možete pogledati na sajtu http://www.gimnazijasd.edu.rs

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!