Home InfoEkologija Smederevo u svetskom vrhu po zagađenosti vazduha u svetu

Smederevo u svetskom vrhu po zagađenosti vazduha u svetu

by redakcija

Smederevo je već nedeljama unazad u samom vrhu po zagađenosti vazduha ne samo u Srbiji već u čitavom svetu. U kom god dobu dana ili noći proverite zagađenje vazduha u Smederevu videćeta da je on uvek veoma nezdrav, štetan i veoma često opasan po ljude dok je koncentraciju štetnih PM2,5 čestica ne pada ispod 150.

Opšti trend opasnog zagađenja vazduha zahvatio je čitavu Srbiju pa se naša zemlja, danas, nalazi na osmom mestu po zagađenosti u čitavom svetu, odmah iza Meksika, Kine, Indije, Mongolije, Bangladeša…


Izvor podataka http://aqicn.org/

Danas je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo  preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.
 

Interesantno je da institucije ovog grada ništa ne preduzimaju po ovom pitanju. Ovim egzistencijalnim pitanjem u našem gradu bave se aktivisti u okvirima grupa građana i aktivni pojedinci.
 

"Postoje dva dokumenta koja je Agencija za zaštitu životne sredine naložila još u martu 2019. da Grad Smederevo mora da napravi, a to su Plan kvaliteta vazduha i Kratkoročni akcioni plan, koji naravno, nisu urađeni. Inicijativa "Crveni bedževi" je zatražila sastanak sa članovima Gradskog veća, predstavnicima odborničkih grupa svih parlamentarnih stranaka, kako bismo im prezentovali ono što bi oni po zakonu morali da urade. U narednim danima, ćemo zatražiti izveštaj o potrošnji budžeta za ekologiju u 2019. u Smederevu i planovima za 2020. godinu."– rekla je za SDCafe.rs aktivistkinja Nataša Rašković. 
 

Pored svima poznate Železare koja je ozbiljan decenijski ekološki kamen spoticanja, Smederevo ima ozbiljan problem sa kotlarnicama na mazut koje predstavljaju velilkog zagađivača u samom gradskom centru, kao i individualna ložišta na ugalj i drva. 

"Naša borba je institucionalna, za sada. Uskoro ćemo se priključiti projektu, beogradskih inicijativa i srodnih organizacija, "Građansko merenje", gde će određen broj građana imati svoje merače i moći da mere zagađenost vazduha. Mi smo tu da ukažemo na probleme a istinsko rešenje ovog gorućeg problema leži sa druge strane, a to su subvencije građanima za prelazak na gas i promena kotlarnica velikih potrošača."- dodaje je Nataša Rašković. 

Pored "Crvenih bedževa" za čistiji vazduh bori se i Pokret "Tvrđava".
"Naši predstavnici su 27.12.2019. godine, imali sastanak sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine. Tom prilikom smo izneli naš zahtev za osposobljavanje i puštanje u rad merne stanice u Radincu, koja nije radila godinama, u neposrednoj blizini Železare. Naš zahtev je ispunjen i istog dana je stanica puštena u rad." – Kaže za SDCafe.rs Nikola Kolja Krstić iz Pokreta "Tvrđava".

"Nekoliko puta pokušavamo da uspostavimo kontakt sa menadžmentom Železare i uključimo ih u rešavanje ovog problema, međutim oni se oglušuju o naše pozive ne želeći da komuniciraju sa nama o tome. Ako se ovakav scenario nastavi bićemo primorani da radikalizujemo akcije i pređemo u neki oblik protesta. 

Očigledno je da nas je zadesio ozbiljan problem koji se mora hitno rešavati. Kako? Videćemo.
Tužno je što za sada vidimo samo maglu i smog.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!