Home InfoHronika Saslušan policijski inspektor u slučaju korupcije profesora

Saslušan policijski inspektor u slučaju korupcije profesora

by redakcija

Na glavnom pretresu optuženim profesorima kragujevačkog Pravnog fakulteta zbog prodavanja ocena, svedok optužbe policijski inspektor iz Velike Plane Tomislav Spasić, odgovarao je tri sata na pitanja kako je došlo do otkrivanja korupcije i kako je postupano.

Branilac optužene profesorke Dragane Petrović advokat Ivica Vuković nastojao je pitanjima da svedoka Tomislava Spasića navede na priznanje da je podsticao optuženog automehaničara Sašu Jovanovića iz Donje Livadice na činjenje krivičnih dela.

Spasić je, po naređenju nadređenih starešina, pristao na uslugu koju mu je ponudio Jovanović, kome je obećao da će učiniti da istraga stane ili da se ublaži.

Spasić je, na  glavnom pretresu danas rekao da nije upisao Pravni fakultet i nije polagao ispite, da ne zna ko mu je sve to sređivao, ali se seća da je u indeksu upisana jedna ocena i pre nego što ga je, njemu nepoznata osoba, upisala na fakultet  i da ima položene ispite kada je bio na crnogorskom primorju na odmoru.

Slučaj korupcije profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta  započeo je tako što je optuženi Saša Jovanović ponudio policijskom inspektoru Spasiću da mu "završi Pravni fakultet", a da inspektor odustane od istrage kako Jovanović dolazi do inostranih automobila.

Kada je Jovanović prvi put, posle radnog vremena, u popodnevnim satima pozvao Spasića, inspektor je odmah poziv prijavio nadređenim starešinama "kao što uvek čini kada ima poziv iz krimogene sredine".

Prema optužnici diploma se mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na jednom ispitu od stotinak do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač ili bez ičega ako je profesor kućni prijatelj.

Od 87 osoba optuženih u predmetu korupcije, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

 msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!