Home Info Gorka cena slatkog grozda

Gorka cena slatkog grozda

by redakcija

Grožđe u smederevskom kraju dobro je rodilo, kvalitet je vrhunski, vinogradari kažu najbolji u poslednjih nekoliko godina. Prosečan rod je deset tona po hektaru, ali su vinogradari razočarani nikad manjom otkupnom cenom.

U Podunavlju, grožđe se uzgaja na oko 1.200 hektara. Stručnjaci kažu da je kvalitet u ovoj berbi natprosečan. Kod sorti za proizvodnju vrhunska vina, prosečan rod je oko sedam tona po hektaru, dok se kod stonih sorti sa hektara u proseku ubere od 15 do čak 20 tona.

Nasuprot natprosečnom kvalitetu, kakav godinama nije bio, cena je ispod proseka.

– Rod je solidan, a kvalitet grožđa ove godine je zaista vrhunski. Na sve to, ipak, baca senku nikada manja cena – kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe Smederevo.

Velikoprodajna cena je oko 50 dinara za kilogram, dok je prošle godine u ovo vreme bila blizu 100 dinara.

Dafina Ranković, iz Badljevice, kaže da je vinogradarima u njenom kraju dosta problema zadao grad koji je nekoliko puta tukao vinovu lozu, ali da je uprkos tome rod dobar.
– Kvalitet bi bio značajno bolji da nije bilo grada, ali ono što nas brine jeste ovogodišnja loša prodaja iako je cena pala u odnosu na prošlu sezonu. Da li ljudi nemaju novca ili šta je, mi ne znamo – kaže Dafina Ranković.

Grožđe iz uvoza i besparica, najčešće se pominju kao uzroci niske cene.

Proizvođači iz Udovica kažu da je ove sezone znatno manje uvoznika iz Rusije koji su tradicionalno najveći kupci smederevskog voća. Maloprodajne cene grožđa u Smederevu ovih dana kreću se od 60 do 100 dinara. Smederevka je među najjeftinijima, a kardinal je najskuplji.

“SMEDEREVSKA JESEN“

NA tezgama u gradu u vreme održavanja tradiconalne turističke manifestacije „Smederevska jesen“, koja je počela 6. i trajaće do 29. septembra može se kupiti grožđe, ali i drugo voće po nešto pristupačnijim cenama, pogotovo ako se pazari na gajbicu.

J.Ilić
Foto: N. Živanović

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!