Home Info Saopštenje za javnost Nezavisnog sindikata metalaca

Saopštenje za javnost Nezavisnog sindikata metalaca

by redakcija

Železara Smederevo ponovo u vrhu srpskih izvoznika. Podrška Vlade Železari Smederevo rezultirala sa tri strateška cilja Srbije: proizvodnjom, izvozom i zapošljavanjem. Potvrđen je stav "Nezavisnog sindikata metalaca" Železara Smederevo, da je Železara "zlatna koka", a ne "kamen oko vrata" srpske privrede.

Nastavak proizvodnje u Železari Smederevo i pojava "dima koji život znači" za sve zaposlene, grad i celu srpsku privredu nije obradovao samo pojedine analitičare, sindikalne narikače i skeptike. Najbolji odgovor pomenutim licima došao je iz Ministartsva finansija i privrede tačnije od ministra Mlađana Dinkića koji je krajem prošle nedelje na debati "Ubrzanje strukturnih reformi i poboljšanje poslovnog okruženja" i u medijima izneo podatak da je Železara sa svojom majskom proizvodnjom i izvozom, pored "Fiata" – u vrhu srpskih izvoznika. Ministar je pojasnio da određeni neplanirani zastoji su rezultat nerodovnog pristizanja obrtnog kapitala koji je Železara Smederevo obezbedila putem bankarskog zaduženja, iza čega je stala Vlada Republike Srbije, tačnije Fond za razvoj. U ovim teškim uslovima privređivanja Železara Smederevo ipak redovno isplaćuje zarade, plaća poreze i sve druge obaveze proistekle iz zakona. Po tome je Železara Smederevo jedinstvena i zato treba nastaviti sa podrškom, sve do dolaska strateškog partnera.

Ministar Dinkić je takođe izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa "Fiatom" koji je zainteresovan da otkupljuje lim iz Železare Smederevo. Da bi se to dogodilo neophodno je da se izgradi nov pogon za autolim. Investicija izgradnje pogona za autolim je vredna između 100 i 150 miliona evra i nije nedostižna ukoliko "Fiat" sa Vladom Republike Srbije napravi predugovore iz ove oblasti. Takvi predugovori bi zasigurno doprineli povećanju zainteresovanosti starteških partnera za kupovinu Železare. Tada bi bilo moguće i da se partnerstvo Vlade Republike Srbije sa budućim starteškim partnerstvom za Železaru Smederevo dogovori kao i sa "Fiatom". Sada je država u "Fiatu Srbija" vlasnik sa 30% a "Fiat" sa  70% kapitala. To znači da buduća investicija treba da bude finansirana u visini vlasništva. Ukoliko bi se to dogodilo autolim iz Železare bi bio izuzetno atraktivan i za proizvođače automobila iz zemalja u okruženju: Rumunija "Dačija", Mađarska "Škoda" i "Folcvagen", Slovačka "Kia" i "Pežo", a sigurni smo da bi i Srbija postala atraktivnija za druge velike proizvođače automobila. Veliku prednost Srbije u ovom trenutku vidimo u 150 preduzeća koja se bave proizvodnjom delova i sklopova za autoindustriju.

Sve gore navedene činjenice su u skladu sa starteškim i proklamovanim idejama Vlade Republike Srbije koje se sadrže u tri reči: posao, izvoz, zapošljavanje. To je reindustrijalizacija. To je nova industrijska politika. Industrijska politika i reindustrijalizacija nije gašenje srpskih preduzeća, nisu socijalni programi i nisu subvencije. 

NEZAVISNI SINDIKAT METALACA – ŽELEZARA SMEDEREVO

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!