Home Info U Srbiji u 65% vodovoda higijenski ispravna za piće

U Srbiji u 65% vodovoda higijenski ispravna za piće

by redakcija

Užice nije jedini grad u Srbiji u kome postoji problem sa kvalitetom vode za piće, pošto problema ima i u Zajači, Beloj Crkvi, Mladenovcu, seoskim vodovodima u okolini Čačka i Smedereva, ali je higijenska ispravnost vode najviše ugrožena u Vojvodini.

Prema podacima sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja trenutno je na snazi zabrana korišćenja vode za piće u dva lokalna vodovoda u Beloj Crkvi u Krupnju, zatim lokalnom vodovodu u Zajači, vodovodu u Mladenovcu, jednom seoskom vodovod u Čačku, i jednom u Smederevu, dok već 10 godina vodu sa česme ne piju građani Zrenjanina, zbog prisustva arsena koji je kancerogen.

Specijalista higijene Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragana Jovanović rekla je Tanjugu da su ispitivanja pokazala da je u Srbiji oko 65 odsto vodovoda sa higijenski ispravnom vodom za piće.

– Procena higijenske i zdravstvene ispravnosti vode za piće obavlja se na osnovu fizičko-hemnijskih i mikrobioloških parametara i u slučaju kada se desi da voda u pojedinim uzorcima pokazuje higijensku neispravnost to ne znači da može ugroziti zdravlje – naglašava Jovanović.

U mnogim slučajevima, nastavlja ona, parametri koji su pokazatelji neispravnosti ukazuju na neke propuste u tehnološkom tretmanu, ali ne i na potencijalni štetni uticaj na zdravlje.
 
Stanovništvo gradova gde je na snazi zabrana korištenja vode za piće treba posebnu pažnju da obrate koju flaširanu vodu koriste.

– Oni građani koji konzumiraju flaširanu vodu bi trebalo prvo da pogledaju deklaraciju i sagledaju sastav mineralne vode, jer se za svakodnevnu upotrebu ne preporučuje voda sa visokom mineralizacijom, već voda koja ima umerenu mineralizaciju između 50 i 250 miligrama po litri – objašnjava Jovanović.

Deci do treće godine, nastavlja naša sagovornica, takođe se ne savetuje upotreba mineralne vode jer je njihov bubrežni sistem još nezreo da bi mogao da se suoči sa većom količinom minerala.
 
– Građani sa povećanim krvnim pritiskom takođe da obrate pažnju na deklaraciju i da ne konzumiraju vodu koja ima povećan sadržaj natrijuma – zaključuje Jovanović.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!