Home ZanimljivostiUmetnost ̶S̶c̶e̶n̶a̶r̶i̶o̶ i režija: Vim Venders

̶S̶c̶e̶n̶a̶r̶i̶o̶ i režija: Vim Venders

by redakcija

   Nebo nad Berlinom je francusko-nemačko romantično-fantastično filmsko ostvarenje poznatog filmskog reditelja, scenariste, pisca, fotografa i producenta – Vima Vendersa. Snimljen je 1987. godine i prikazuje besmrtan život anđela koji naseljavaju Berlin, slušaju misli stanovnika i pomažu onima kojima je potrebna pomoć i uteha. Film se bavi ljubavlju – zadovoljstvima i patnjom koje ona sobom nosi, ali i fenomenom izbora između besmrtnog života anđela, koji nije u mogućnosti da svet doživi čulima čoveka, i smrtnog života čoveka ispunjenog ljubavlju i čulnim užicima. Ova dilema prožima svest jednog od anđela koji, zaljubivši se u prelepu artistkinju na trapezu, odlučuje da odbaci svoju besmrtnost zarad ljubavi prema njoj. Snimljen je u sepia crno-beloj i kolor tehnici, čime se težilo da se predstavi razlika u načinima na koje ljudi i anđeli percipiraju stvarnost.
    
    Film je, naravno, doživeo rimejk od strane “holivudskog uigranog tima” pod nazivom Grad anđela. Glavne likove igraju Nikolas Kejdž i Meg Rajan. U svakom slučaju – ne može se porediti sa originalom ni po glumi niti po sveukupnom umetničkom dojmu. Ono što je najznačajnija činjenica, kada već pravim komparaciju između ova dva ostvarenja, jeste to da je “Nebo nad Berlinom” film koji je uspešno realizovan, a da nikada nije napisan scenario za njega. Naime, radi se o umetničkom izražavanju koje je bazirano na improvizaciji i praćenju toka snimanja i celokupne izvedbe. Ovo nikako nije dovelo do razuđenosti priče, već je, naprotiv, učvrstilo prvobitnu ideju.

     Inspiraciju za ovaj film Venders je delom pronašao u poeziji Rajnera Marije Rilkea. Takođe, angažovao je avangardnog austrijskog pisca Petera Handkea koji je napisao veći broj dijaloga.
     Film je snimio Anri Alekan, tada sedamdesetsedmogodišnji kamerman, koji je radio na snimanju filma “Lepotica i zver” Žan Koktoa (iz 1946-te godine).
     Na kraju filma napisana je posveta koja glasi: Posvećeno svim bivšim anđelima, naročito Jasuđiru, Fransoi i Andreju. Ovo se odnosi na poznate filmske stvaraoce – Jasuđiro Ozu (Yasujiro Ozu),  Fransoa Trifo (François Truffaut) i Andrej Tarkovski (Andrei Tarkovsky).

Jelena Dasukidis
Izvor: www.wikipedia.org
 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!