Home InfoDruštvo Ne palite useve i rastinje, opasno je i kažnjivo

Ne palite useve i rastinje, opasno je i kažnjivo

by redakcija1

Na teritoriji Podunavskog okruga su u toku intenzivni radovi u poljoprivredi. To ujedno znači i opasnost od požara na otvorenom koji imaju mnoge štetne posledice kako po život i zdravlje ljudi, tako I po životnu sredinu.

Iz Sektora za vanredne situacije posebno ističu da je dim izuzetno opasan kada se pojavi duž auto puta i ostalih saobraćajnica pa predstavlja ogroman rizik po bezbednost u saobraćaju jer izazove saobraćajne nesreće sa nesagledivim posledicama.

Zato, Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Za ovaj prekršaj, Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Uz to, lica koja su na ovaj način izazvala požar, dužna su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

Takođe, zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima. Za ovaj prekršaj novčana kazna je od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Ujedno, prilikom poljoprivrednih radova neophodno je proveriti ispravnost mehanizacije, opremiti je ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje ovih mera, predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!